Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 december 2007

Zelfgedroogde tomaten (zonder zon)

Zongedroogde tomaten zijn gezond, suikervrij en vooral héél erg lekker. Maar ook duur. Zéker die van betere kwaliteit ronden al snel af op €4,00 per potje (op olie). Onnodig, want je kan ze héél makkelijk ZELF maken. Al wat je nodig hebt zijn tomaten en een oven. De tomaten die je gebruikt hoeven niet eens van superkwaliteit te zijn, maar kleinere tomaatjes drogen beter en smaakintenser in dan grotere en ikzelf vind pruimtomaten smakelijker gedroogd dan de ronde variant. Maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Recept
Facultatief worden de tomaten van zaadlijsten en binnenvocht ontdaan, maar dat hóeft niet. Het is wél essentieel om de tomaten niet in hun geheel te drogen (want dat duurt dágen); cherrytomaatjes kunnen worden gehalveerd, grotere tomaten worden in kwarten of achten gesneden. Schik de tomaatpartjes met het vel naar beneden op een bakplaat met bakpapier, een bakmat of in een ovenschaal (droog). Schakel de oven in op de laagste stand (ca. 50-75 graden Celsius) en droog hierin de tomaten minimaal twee uur. Hoe langer in de oven gedroogd, hoe uitgedroogder de tomaten zijn (dùh!); ook weer een kwestie van smaak. Ikzelf houd ongeveer 2,5 uur aan. En niet alleen tomaten zijn op deze manier te drogen; ook bijvoorbeeld partjes (geschilde) appel.
De gedroogde tomaten laten afkoelen (evt. in de uitgeschakelde oven) en met een flinke scheut olijfolie, wat kruiden (salie) en enkele teentjes (gekonfijte) knoflook afgesloten in de koelkast bewaren. Zoals ze bij Gül zouden zeggen: "lekker van smaak"!!

5 opmerkingen:

 1. Jippie; hier heb ik iets aan! Woon in Rwanda en moet erg improviseren met ingredienten. Ga vandaag meteen aan de slag.
  Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En jíj hebt niet eens een oven nodig!! Cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een geweldig idee..ik was al opzoek naar een zg."droogpan" maar de prijs was echt te hoog (173,--€’
  Dit is echt iets voor mij
  heb diverse soorten tomaten
  in m'n moestuin en op deze manier heb ik er de hele winter wat aan..top bedankt.
  Truus vanuit Frankrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij duurt het veel langer dan 2 uur, bij 90 graden, en een half uur uitgelekt op keukenpapier... toch maar eruit halen?
  Winnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook bij mij duurt het veel langer dan 2 uur. Hoe doen ze dat in 2 uur? Meerdere recepten doen er 2 tot 3 uur over en andere weer van 10 tot meer uren. Bij mij duurde het 12 uur. Dus denk eraan om vroeg te beginnen als je niet de hele nacht op wil zijn. Ook kun je tomaten drogen zonder toevoeging van olie of kruiden en dan zeer goed drogen om er daarna in de blender poeder van te malen. John

  BeantwoordenVerwijderen