Waarom in 's hemelsnaam pastinaak ooit een 'vergeten groente' is geworden; ik zou het niet weten. De winterwitte wonderwortel is een streling voor de tong, met zijn zachtzoete peterselie smaak.
En je kan er een heerlijk soepje mee maken, door heel eenvoudig een geschilde (grote) aardappel in stukjes gaar te koken in ruim water met een (tuinkruiden)bouillonblokje. Na 5 minuutjes twee of drie geschilde pastinaken in stukken mee laten koken, en na dik een kwartier het geheel met de staafmixer bewerken tot een gladde gebonden soep. Garneren met een handjevol geraspte kaas en/of kiemgroenten. Zelf voeg ik altijd ruim gare kikkererwten toe voor een meer noterige 'bite', alvorens ik de soep met de staafmixer te lijf ga: bliss! (klik hier voor recept)


Pastinaak werd tot enkele jaren geleden enkel nog in (Britse) volkstuinen geteeld. De onregelmatige groei en de lagere opbrengst per vierkante meter verdreef de pastinaak van onze landerijen. Nu maakt pastinaak, als specialiteit, zijn comeback.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten