Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 december 2007

Pastinaaksoep

Waarom in 's hemelsnaam pastinaak ooit een 'vergeten groente' is geworden; ik zou het niet weten. De winterwitte wonderwortel is een streling voor de tong, met zijn zachtzoete peterselie smaak.
En je kan er een heerlijk soepje mee maken, door heel eenvoudig een geschilde (grote) aardappel in stukjes gaar te koken in ruim water met een (tuinkruiden)bouillonblokje. Na 5 minuutjes twee of drie geschilde pastinaken in stukken mee laten koken, en na dik een kwartier het geheel met de staafmixer bewerken tot een gladde gebonden soep. Garneren met een handjevol geraspte kaas en/of kiemgroenten. Zelf voeg ik altijd ruim gare kikkererwten toe voor een meer noterige 'bite', alvorens ik de soep met de staafmixer te lijf ga: bliss! (klik hier voor recept)

De pastinaak is een soort wortel met een wittige kleur. De smaak is licht aromatisch zoet, anijsachtig en soms iets bitter. Het vruchtvlees is iets losmaziger dan dat van de wortel. Pastinaak is afkomstig uit Europese landen met een gematigd klimaat en is de voorganger van onze winterwor- tel. Pastinaken en winterpenen kunnen op gelijke wijze worden bereid. Verse pastinaak voelt stevig aan en is te koop van de late herfst tot januari/februari.
Pastinaak werd tot enkele jaren geleden enkel nog in (Britse) volkstuinen geteeld. De onregelmatige groei en de lagere opbrengst per vierkante meter verdreef de pastinaak van onze landerijen. Nu maakt pastinaak, als specialiteit, zijn comeback.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten