Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 december 2007

Pesto

Over pesto kun je een héléboel schrijven, maar voor mij komt het neer op hetvolgende: het spul zíet er níet uit, maar smaakt verrukkelijk! Een sneetje (geroosterd) brood, gekookte pasta, een salade: met een flinke lik pesto wordt het een gerécht.
De basics voor pesto zijn als volgt: (Parmezaanse) kaas met pitten en een bladgroen wordt tot brij gevijzeld en daarna met een goede olijfolie aangelegd tot een papje. Traditioneel wordt gebruik gemaakt van de smaakvolle eigenschappen van pijnboompitten en basilicum, maar feitelijk is bijna élke combinatie mogelijk, zolang je je maar aan de 'basics' houdt: kaas, pitten, groen. Volgens míj hoort er geen knoflook in pesto thuis, maar de meningen hierover zijn verdeeld, en ik weet niet wat DeZilverenLepel erover te zeggen heeft, dus bij ons thuis geen look (B) in de pesto.

Traditioneel recept
Rooster 1el pijnboompitten in een hete droge pan tot ze lichtbruin kleuren en de olie vrijkomt. Doe een flinke (!) bos basilicum met de enigszins afgekoelde pijnboompitten (twee teentjes knoflook) en een snufje grof zout in een vijzel. Stamp alles fijn (een keukenmachine gebruiken kan natuurlijk ook). Voeg beetje bij beetje 50g parmezaanse kaas en 50g pecorino toe en stamp verder tot alles zeer fijn vermalen is. Voeg geleidelijk extra vergine olijfolie toe tot een smeuïge saus ontstaat. Presto: pesto.

Dit keer PPP: PompoenPeterseliePesto
De pompoenpitten van één pompoen uit de zaadlijsten verwijderen en in een hete koekenpan met een beetje olijfolie lichtbruin en knapperig roosteren (sommige zaden zullen poffen). Een fijngesnipperd uitje nog enkele minuten mee laten fruiten en dit mengsel af laten koelen. De zadenmix met 20g verse peterselieblaadjes en een tiental blaadjes verse salie in een keukenmachine fijnmalen met 0,5dl water en 50g (zachte) geitenkaas. Nog ongeveer 6el extra vergine olijfolie toevoegen tot een smeuïge saus ontstaat. Op smaak brengen met een weinig peper en zout en een beetje limoensap.

Artisjokken'pesto'
Meng 150g gemarineerde artisjokken of uitgelekte artisjokken uit blik met een handvol platte peterselieblaadjes, 20g versgeraspte parmezaanse kaas, 1tl fijngeraspte citroenschil, 50ml extra vierge olijfolie en 125g ricotta in een blender of keukenmachine door elkaar. Breng op smaak met zeezout. Verdun evt. met een beetje room of serveer gemengd met gekookte pasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten