
Witloof maakt zijn entree op de markt te Brussel in 1876; de groente is van oudsher verbonden met de driehoek Leuven- Mechelen-Brussel en de van oorsprong Brusselse "witloofrolletjes met ham" zullen het hele land veroveren. Vanaf W.O.II groeit de wintergroente uit tot een ware succesteelt en vindt zij gretige afnemers op de binnen-en buitenlandse markten. De teelt van witloof verlaat dan de artisanale kelders, schuurtjes en dakjes voor grootschalige binnenteelt die begin jaren 70 piekt tot 11.000ha. Klassieke importeurs als Nederland en Frankrijk ontdekken daarna meer en meer zélf de teelt en gaan binnen de kortste keren massaal witloof in België invoeren; in het land van oorsprong is de witloofteelt teruggedrongen tot 6.800ha, die zich niet meer in de geboortestreek concentreert maar eerder in Roeselare (W-Vl) en Sint-Lievens-Houtem (O-Vl) voorkomt.



Geen opmerkingen:
Een reactie posten