Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 mei 2013

Marqt

Zoals mede-oprichter Quirijn Bolle zegt: "Tegenwoordig gaan er meer mensen dood aan de gevolgen van overvoeding dan aan die van ondervoeding. Het is hoog tijd voor een andere manier van denken." Dat zet inderdaad wel even aan het denken, tot je beseft dat het gewoon wáár is. Natuurlijk wordt dat door Marqt in een nóg pakkender tekst omgezet: "Marqt is de plaats waar het allemaal bij elkaar komt. Andere ideeën over wat we eten. Respect voor na- tuur, dier en mens. Producten die met passie en een groot gevoel voor verantwoordelijkheid worden gemaakt en waar een eerlijke prijs voor is betaald. Eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft. Echt eten." Want Marqt verkoopt niet onder de kostprijs, werkt met een zwarte lijst van verdachte E-nummers en het merendeel van de waren heeft een biologisch keurmerk. Oh ja, en producten die over hun houdbaarheidsdatum dreigen te gaan, worden weggegeven. De filosofie en uitvoering van deze duurzame winkel annex bijna- helemaalbiologische supermarkt klopt dus. En de naam klinkt ook al als een klok:

Dat levert een keten van winkels op gevuld met seizoensgebonden, vers, fairtrade, duurzaam geteelde en ambachtelijke artikelen. Quirijn: "Het argument dat kwalitatief goed voedsel ook duurder zou zijn? Wat goedkoop is, wordt vaak op een goedkope manier geproduceerd. En dat is wat we niet meer moeten willen, want goedkope productie leidt tot troep en de rekening daarvan wordt ergens anders neergelegd, bijvoorbeeld in de vorm van hogere zorgkosten." (hij weet het wel te brengen, hè)
Wat kom ik tegen bij een rondgang door een winkel (Overtoom)? Nou, bijvoorbeeld: gele bieten, paarse wortelen, romanesco, wilde tomaten, purperkers, kruidensla met bloemen (€3,99), diverse gedroogde paddenstoelen, veel verse vis, interessante worsten (o.a. van Brandt&Levie), 't IJ biertjes, lamsvlees (rack €46,50/kg en bout €27,50/kg), verschillende rauwe granen (boekweit, tarwe, rogge, spelt, gerst, haver), meergranen pasta, gekonfijte citroen- snippers, Tony's Chocolonely (ook de nieuw verkozen limited edition), Tyrrell's chips (ook in mini-zakje 40g €1), vers brood (vier keer per dag in de winkel afgebakken), agar-agar, membrillo, ahornsiroop, miso, paddenstoelenbouillon, gebrande noten (zie ik daar van mooie grote amandelen? jawel) en een veelheid aan de zogenaamde superfoods (gedroogde incabes 100g €4; gojibessen 100g €5; physalis 120g €4,30; moerbeien 200g €4,19). Ik kijk dus mijn ogen uit (en pas op, want mijn ogen zijn groter dan mijn maag)!

En verder? 'Anders dan anders' snoeperijen als kaneelamandelen (200g €3) en repen pure chocolade met gember. Maar ook: verse guacamole, truffelmayonaise, volop specerijen (arabiata peper, roze peperbes, lavendel 12g €3,10), pappen, (geiten)yoghurts, jopenbier, wijnen, ecologische cosmetica-en kuisproducten en, voor mij 'la pièce de résistance': volop bijzondere kaasjes. Ik zie bijvoorbeeld geitenblauwschimmel, noordzeekaas, walnootbrie, gerookte kloosterkaas, morbier, bergkaasjes, boerenfenegriek en natuurlijk diverse kazen van alle bekende melkgevende veedieren (m.u.v. paard). En dan noem ik alleen wat míj het meest grijpt. Je kan hier dus niet alleen kwalitatief goed en verantwoord, maar vooral ook heel lekker boodschappen doen. Ik ben enthousiast. Bovendien zijn bij Marqt de producenten bekend (en ze staan ook op de site). Maar wel even belangrijk: je kan bij Marqt niet met contant geld betalen! En aan parkeerplaatsen doen ze feitelijk ook niet, logischerwijs.

Marqt staat voor kwaliteit, duurzaamheid en daarmee is er dus een uitgebreid, interessant assortiment te vinden dat niet snel ergens anders te koop ligt. Interessant dus voor bewuste eters, verstokte foodies en prestigieuze yuppen (want hier boodschappen doen is natuurlijk héél verantwoord). Marqt zit vooralsnog in Amsterdam (3 filialen), Rotterdam (2 filialen), Haarlem en Den Haag; maar er komen hopelijk snel meer winkels bij (Utrecht, Utrecht, Utrecht!). De openingstijden variëren al naar gelang de locatie, maar liggen vaak tussen 9.00 en 20.00u.

1 opmerking: