Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 mei 2013

Landmarkt

"Landmarkt is een overdekte marktplaats met lekker en goed eten voor iedereen". De loods waar 'vers' direct van de boer, tuinder, slager, visboer en bakker wordt verkocht, is gelegen in Noord te Amsterdam (Schellingwouderdijk 339, open ma tm za 9-20u, zo 12-18u). "Zo van het land, zo uit de zee, zo uit de wei en zo uit de oven bij ons op de markt". Het klinkt allemaal veelbelovend en ik stel me er heel wat bij voor, dus het lijkt mij een bezoekje waard. Dus rijdt mijn auto door het pittoreske groen van Schellingwoude, een zelfstandige gemeente tot 1857 (zie ik daar een heuse reiger? hoe landelijk) om te parkeren naast de rijkelijk uitgestalde planten.

In augustus 2012, krapjes iets meer dan een jaar na opening, ging Landmarkt failliet. Om diezelfde nacht overgenomen te worden door Fleura Holding, waardoor de winkel geen dag gesloten is geweest. Het faillisement van de boerenmarkt zou grotendeels hebben gelegen aan de tweede vestiging in Apeldoorn. In deze stad zou men niet klaar zijn geweest voor het algehele concept de consument terug in contact te brengen met echt voedsel, zegt Het Parool. Want in Amsterdam, mijn favoriete locatie voor culinaire strooptochten, is 'écht voedsel' niet te verkrijgen?

Groentespecialist André zou producten direct van boeren uit de omgeving selecteren. Op smaak ("en niet op uiterlijk"). Daardoor zegt Landmarkt "het mooiste (het ging niet om uiterlijk, toch?!), sappigste, beste en meest verse groente en fruit" te hebben. Volop aangeprezen met oneliners als "direct van 't land, zo op de markt" en "verser dus lekkerder". Daar zijn wat mij betreft wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen (want onrijp maar heel vers geplukt kan heel erg niet-lekker zijn; en daarbij snap ik niet goed waarom ze doen alsof er in heel het land geen markt te vinden is waar niet dezelfde principes voor gelden), maar oké; het assortiment lijkt goed: roodlof, paarse wortelen, prachtige artisjokken, verse knof- look en glanzende aubergines.

Nou wil de tegenwoordige verwende consument natuurlijk wel een beetje compleet assortiment, met exoten als ananas, meloen en mango; en je gaat mij niet zeggen dat die allemaal van lokale telers afkomstig zijn. Maar de oplettende kijker had al opgemerkt dat de Landmarkt niet biologisch pretendeert te zijn en stiekem louter implicéért zijn producten lokaal te betrekken, dus "direct van het land - een paar dagen onderweg uit Spanje - en zo op de markt" mag in de breedste zin van het begrip worden opgevat. En dat is dan deels onze eigen schuld. Maar dit is héél kritisch, hoor. Ik ben wel degelijk gecharmeerd van de kok die met boodschappenmand- je groenten van de markt plukt voor kokerijen in het restaurant ('De Proeverij' kookt van de markt, menukaart).

Er worden ook 'gewone boodschappen' verkocht. Naast de preten- tieuze theemixen en "smaakmakers voor de bewuste eter" (zoals wilde olijfolie 0,25l €5,89) liggen Peynenburg koeken en potten Calvé pindakaas. Een nogal opmerkelijke mengeling, maar anders zullen ze de loods wel niet vol gekregen hebben. De visafdeling is gelardeerd met prachtig uitgestalde verse vissen, zelfs kreeft. En we mogen snoepen van heerlijk gamba's in knoflookolie! Dat ze hier "gerookte makreel" verkopen "met de smaak van paling" laat ik maar even voor wat het is, want mijn oog ontdekt de reden dat ik hier nog wel eens terug zou komen: de vele kaasjes. Een uitgebreid assortiment export (Irish cheddar met Porter, Franse kazen, kaas met truffel, Etivaz, geitenblauwschimmel) en Nederlandse kazen (geitfenegriek, Texelse schapenkaas, Smaaq, koningsroem, ouwe brokkel): mjam. Naast de mozzarella ligt buffelyoghurt! Jammer alleen dat ook hier geen lange pijnboompitten worden verkocht. En als ik heel grondig de etiketten lees, zie ik bijvoorbeeld twaalf verschillende E-nummers tussen de ingrediënten van de gerookte kipfilet.

Résumé: de Landmarkt is een leuk uurtje uit en de ware foodie kan zich hier prima verlekkeren. Sommige producten zijn écht heel mooi (bv. echte Noordhollandse boeren roomboter) maar daar betaal je dan meestal ook wel voor (die boter uit Warmerdam? 500g €5,85). Voor een uitgebreid dinerfeest (zoals kerstmis) is deze loods een aanrader, en verder blijft een frequent bezoek waarschijnlijk vooral interessant voor de enthousiaste vis-en kaaseter. De kosten aan de kassa worden niet echt inzichtelijk weergegeven, dus het is een gevalletje pinnen-en-vergeten, maar voor diegene die iets goed te maken heeft: bij de uitgang staan de mooiste, grote rozen die ik ooit heb gezien (€6,50-€10 per bos)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten