Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 november 2007

Tamme kastanjes

Was ik maar in Istanbul of Lissabon, dan kon ik in deze tijd van het jaar genieten van verse, op straat gepofte kastanjes. Een VERRUKKING! Of had ik maar een open haard, dan kon ik thuís genieten van verse, in de hete as gepofte kastanjes. Ze poffen (lees hier hoe je dat thuis in de oven doet) is overigens ook één van de betere manieren die ík ken om dat vervelende bittere velletje eraf te krijgen. En anders, zoals vroeger, gewapend met een aardappelschilmesje schil en vel te lijf gaan, maar dan ben je wel even aan het peuteren. De verwerkte kastanjes uit blik zijn bijna altijd gezoet en hebben dus niet míjn voorkeur.

Overigens gaan mijn ouders zodra de vergunning binnen is, de 'tamme kastanje'boom verwijderen uit hun tuin. Van de ooit door mij gevonden, uitgelopen kastanje die we bijna 25 jaar geleden plantten en die helemaal geen tamme kastanjeboom bleek te zijn, maar een wilde. Dé vindplek voor tamme kastanjes (afhankelijk van het weer dat jaar, is de beste periode begin tot medio oktober) is in de bossen van Jachtslot Mookerheide te Molenhoek:

Ook mogelijk: met een aardappelschilmesje de schil van de kastanjes verwijderen. De kastanjes goed controleren op slechte plekken (soms houtachtig droog) en gaatjes (wormen). Vervolgens de kastanjes een kwartiertje in een pannetje kokend water blancheren en daarna laten 'schrikken' onder koud stromend water. Het blíjft peuteren, maar met hetzelfde mesje is het velletje nu tenminste enigszins makkelijk te verwijderen. Enigszins...

2 opmerkingen:

  1. hoe komen die wormen erin ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kevermoederlegt 1 eitje in bloem/vrucht. Deze ontwikkelt zicht verder tot kastanje. Eitje is dan ingekapseld in de kastanje. Wormpje komt uit, knaagt zich een weg naar buiten, en gaat vervolgens overwinteren onder de bladeren. In de zomer komt er een nieuw kevertje tevoorschijn.

      Verwijderen