Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 november 2007

Dit is inderdaad een SUPER cake:

Dadelcake. Voor het cakebeslag gebruik ik het recept voor "absolutely the best yellow cake" van Koekje van eigen deeg. Want ik wil wel eens weten of dat dan ook absoluut de beste (hotel)cake geeft:
Het begint als met elk ander cakebeslag: boter met suiker romig en crèmig kloppen. Ik weet nooit precies wanneer 'romig' romig genoeg is en wanneer het stadium 'crème' is bereikt, maar meestal stop ik gewoon met mixen als ik geen zin meer heb. Dan één voor één de eieren toevoegen, het volgende pas dan wanneer het eerste volledig door het botermengsel is opgenomen (essentieel!). En dan beetje bij beetje gezeefde bloem erdoor spatelen. Oh nee, wacht, hier gaat ook melk doorheen. Melk? Dat is nieuw voor mij en dat zal dan wel het 'geheime' ingrediënt zijn, waardoor deze cake tot 'absolutely the best' zal moeten worden gerekend. Oké dus, melk. Geeft wel een héél dun beslag en ik zie het ook niet voor me hoe je van dit deeg bv. een marmercake kan bakken. De dadels die ik in kleine stukjes heb gesneden (en eventjes door de bloem heb gewenteld om te voorkómen dat er straks gewoon één dadelbrok in de cake ingebakken is) gaan door het beslag, maar ik vrees met grote vrezen dat deze in de vloeibare mix naar de bodem gaan zakken...
En bakken maar.
Nou krijg ik de cake niet helemáál uit de siliconen bakvorm (lees: helemaal níet), dus ik besluit maar gewoon te gaan voor 'zo goed mogelijk storten' en me er voor 'de rest niet aan te storen'. De vorm uitbikken en stukjes cake oppeuzelen heeft ook zo z'n charme en met héél veel poedersuiker eroverheen zou het misschien nog presentabel zijn (maar uiteraard te zoet):

Maar het belangrijkste is toch wel dat deze cake INDERDAAD ABSOLUUT één van de BESTE is die ik ooit heb gegeten. 'Smeuïg' is het sleutelwoord. De toevoeging van melk geeft de cake behalve een fijnere textuur, schijnbaar ook een je-ne-sais-quoi lekker smaakje. Verrukkelijk! Note to self: niet te vaak bakken!!

2 opmerkingen:

  1. Heerlijke cake! Ik heb er wel 100 gram suiker minder in gedaan anders werd deze veels te zoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het recept van Koekje van eigen deeg gebruikt 25 gram bloem meer en daarnaast ook nog 100 gram suiker meer. Dat is nogal een verschil in de droge ingrediënten.. Wil graag deze cake proberen, maar ben nu even onzeker over de hoeveelheden. Wat kan ik het beste aanhouden?

    BeantwoordenVerwijderen