Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

02 oktober 2007

Het boertje

Waar ik werk, in Zeeuws-Vlaanderen, ben je met alle respect toch een beetje van de wereld. Geen enkele stad in Nederland is ook maar enigszins in de buurt (met uitzondering van Terneuzen, maar ik had het eigenlijk over een échte stad), en zelfs om in Gent (de meeste mensen noemen zichzelf schertsend 'Bels', oftewel Belgisch) te geraken ben je al snel 35 minuten met de auto onderweg. Zelden heb ik me verder verwijderd gevoeld van, tja, hoe zal ik het eens noemen, de 'moderne' wereld. In mijn eerste weken hier heb ik me continue verbaasd over het immer kortgemaaide groene gras, de busabri's (allemaal heel), de afwezigheid van graffiti, het tekort aan allochtonen en het alom aanwezige poldergevoel. Mijn aanvankelijke opmerking dat de bewoners van Zeeuws-Vlaanderen toch een beetje 'reserveBelgen' zijn, streek menigeen natuurlijk behoorlijk tegen de haren in en schijnbaar is er (ten tijde van Willem van Oranje) heftig gevochten voor dit pittoreske stukje Holland...

Maar de mensen hier zijn, over het algemeen, nog altruïstisch. Ze doen niet moeilijk over een beetje vriendelijkheid en het in een polder zijn, heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Niet in de laatste plaats op culinair gebied, want als je het hebt over "kopen bij de boer" dan heeft men in Zeeuws-Vlaanderen dit begrip wel opnieuw uitgevonden. Zo zijn versgeplukte appels (of peren) gewoon bij de teler te koop, bv. Fruitbedrijf Pauwels-Wijne, Dijckmeesterweg 7, Philippine (verschillende soorten appels vanaf €0,39 de kilo!!! 20kg aardappelen €6,00!!!).
Kopen bij de boer in zijn spannendste vorm doe je bij "Het Boertje", oftwel firma De Feijter (Guido Gezellestraat 23, Terneuzen). Met zijn 750m² is deze boerenschuur de grootste AGF (Aardappelen Groente Fruit) specialist in Nederland (!!) en had ik al gezegd: ZEKER NIET DE DUURSTE. Ongelooflijk wat hier allemaal verkocht wordt en hoe weinig het dan kost. En dankzij de grote klantenkring betreft het een zich immer uitbreidend bedrijf, want naast dagverse produkten (uit eigen teelt en van lokale leveranciers) vindt je hier inmiddels óók een uitgebreid assortiment in-en uitheemse specialiteiten, natuurvoeding, biologische kwaliteitsartikelen en diverse andere lekkernijen. Kom je op woensdag, dan krijg je steevast een presentje bij je aankopen, wat kan variëren van een krop ijsbergsla tot een blikje biologische vruchtencocktail. Bovendien zijn er altijd goede aanbiedingen (een Chinese kool voor €0,48 of een bundel bospeen voor €0,69; je zou het voor minder doen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten