Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 oktober 2007

Andijviestamppot

Aankopen bij de Aldi: kruimige aardappelen (€1,39 p.5kg); gesneden andijvie (€0,99 p.400g); magere spekreepjes (€0,75 p.2x125g). Nog in huis: melk, boter, ui, mosterd, zoete aardappel.
Equals: andijviestamppot (B: stoemp) voor zéker 4 personen.

Het 'recept' is doodeenvoudig:
De aardappels (ca. 1kg) schillen en in grove stukken snijden. Hetzelfde doen met 1 zoete aardappel. De stukken aardappel in ruim kokend water (ik gebruik geen extra zout; er zit al genoeg in de spekjes...) goed gaar koken. Ondertussen de spekreepjes krokant bakken in een aanvankelijk droge koekenpan. Een uitje pellen en snipperen. De aardappels afgieten en (nog een beetje vochtig) terugdoen in de pan (van het vuur af, natuurlijk). Met een klontje boter en een flinke scheut melk (ca. 1dl) pureren (met een (staaf)mixer, een vork (veel werk!), een pureestamper, whatever). De rauwe, gesneden andijvie (ca. 300g) door de puree 'vouwen' met de gesnipperde ui. De uitgebakken spekjes door de stamppot roeren. Serveren met augurkjes en mosterd (en bijvoorbeeld plakjes geschilde peer).
Het blijkt trouwens onmogelijk om stamppot een beetje ooglijk op te dienen. Ik probeerde quenelles, maar het was tevergeefs; de schotel ziet er altijd uit als een op je bord gekwakte hap uit een gaarkeuken (smaakt gelukkig niet zo).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten