Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 oktober 2007

Geraardsbergse Mattentaarten

Er is nog niet zo heel erg lang geleden officieel vastgelegd dat de échte échte mattentaarten uit Geraardsbergen, Geraardsbergse Mattentaarten zullen worden genoemd en dat geen enkele andere namaakversie de naam mattentaart mag dragen.
Het fenomeen mattentaart is pas langzaam in ons bewustzijn doorgesijpeld sinds we in België wonen, maar met zijn knapperige bladerdeeg en luchtige eierspijsvulling is het geen gebakje om licht te vergeten. En bij tijd en wijle koop ik er dan ook één of twee op ons eigen zondagochtendmarktje. Ik heb een recept liggen, maar heb me er nog niet aan durven wagen...

(update 10-02-2008)
De mattentaart is heel moeilijk te maken, en de meesten onder ons kunnen het niet, tenzij bakker of keukenprinses. Het moeilijkst is de vulling van de mattentaart, met name de gestremde melk. Eerst moet de melk al roerend aan de kook worden gebracht, waarna azijn en karnemelk worden toegevoegd om de melk te laten stremmen. Vervolgens dient dit mengsel een ganse nacht uit te lekken in een zeefdoek. De volgende dag worden eigeel, suiker en gestampte amandelen toegevoegd, waarna het mengsel wordt afgemaakt met stijfgeslagen eiwitten om opge- bakken te worden in bakjes van bladerdeeg. Hét traditionele dessert van de Vlaamse Ardennen (Bron: "De smaak van de Belgen" Eric Boschman en Nathalie Derny, Lannoo, 2006).

(update 23-10-2010)
Góede, verse mattentaarten (maar net een slagje te groot voor één persoon) koop je bijvoorbeeld bij "De Lekkerbek" (Geraardsbergse- straat 4, Deftinge, B) aan €2,10 het stuk. Rijd vanaf de E40 over de N42 naar Geraardsbergen en sla daar rechtsaf de N493 op. Neem de 1e rechts (Hazelaarstraat) en volg deze weg tot aan de rechterhand de bakkerij van Vercleyen verschijnt.

1 opmerking:

  1. So true!!!
    De enige échte.
    Zoals ze in Geraardsbergen óók het enige échte Manneke Pis hebben!
    Ps: ik neem altijd wel bestellingen op hoor, voor als ik eens huiswaarts afzak..

    BeantwoordenVerwijderen