Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 oktober 2007

Van voetbalclub tot molen...

In de prachtige Gentse binnenstad, tussen Vrijdagmarkt en Leie, liggen nabij de Zuivelbrug de vier panden van Molens Goethals (waarvan één alle soorten bloem en meel uitgeeft aan de Meerseniersstraat 22).

De ontstaansgeschiedenis gaat terug tot in de 14e eeuw, toen er een brouwerij (vandaar het lelie-embleem boven de deur) annex herberg werd gevestigd. In de 18e eeuw maakte deze brouwer plaats voor een boekweitmolen, voortbewegen door een blind paard. De vierkante, bakstenen, met ijzeren banden verstevigde schoorsteen aan de Leie was nodig om de stoom van de in de 19e eeuw geplaatste stoommachines te doen ontsnappen. Vanaf 1936 is de molen electrisch aangedreven. De tegenwoordige molenaar Jacko Goethals, voormalig ster van AA Gent, werkt met name voor kleine bakkerijen, maar in genoemde grutterswarenwinkel in het molenaarshuis kan de particulier ook terecht. Voor bloem, de echte Gentse Mokken, honingkoek en diverse bakingrediënten.

Vergeet ter plaatse niet even omhoog te kijken, naar de drie gevelstenen (v.l.n.r.): een afbeelding van de vroegere rosmolen (ros=paard) met links daarvan een boekweit- plant; en twee gevelstenen met daarop de verkoop van bloem afgebeeld (met op de middelste steen een hoopvolle bedelaar aan de rechterkant).

(update 21-03-2008)
Per 1 januari jongstleden zijn Jacko Goethals en zijn vrouw gestopt. Voor alle 'bloemaankopen' worden we doorverwezen naar Bloemmolen 'De Vlieger' te Evergem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten