Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 oktober 2007

Kruidige stoofpeertjes

Het voorjaar was zonnig en warm en nu, in de herfst, zijn er dus appels en peren in overvloed. Een collega moest dan ook nodig van zijn peren af, en wat kun je beter met zo veel peertjes doen dan ze stoven?!

Nou kan ik me niet echt herinneren dat mijn moeder ooit stoofpeertjes heeft gemaakt en omdat ik me zelf ook nog niet vaak op dit vlak heb begeven, zie ik het als mijn vuurdoop. Ik snap wel dat voor mooie rode peertjes rode wijn nodig is, maar verder?! Mijn lief maakte wel eens eerder stoofpeertjes naar recept van zíjn moeder, maar zij prefereert witte vanille-peertjes en ik wil de authentieke rode. Ik tover ergens een origineel recept vandaan, maar besluit al snel scheuteriger te zijn met de kruiden:

Ik begin aan het schillen van de hele peertjes en ben met mijn 2,5kg wel even bezig (je moet er schijnbaar wat voor over hebben...). De steeltjes blijven er natuurlijk aan zitten. In mijn Cook doe ik iets meer dan een halve fles rode wijn (gewoon, een goedkopere variant uit de supermarkt) met 3 gekneusde steranijs, 50g cassonade (bruine basterdsuiker gebruiken kan ook), 3 gekneusde kaneelstokjes, 1tl kruidnagelpoeder en de rasp van 1 schoongeboende citroen. Ik weet wel niet zeker of ik de kruiden moet kneuzen, maar dat lijkt mij meer smaak afgeven.
Op zacht vuur de peertjes in deze kruidenwijn afgedekt een uurtje stoven. Af en toe de peren draaien (want ze staan niet onder). Daarna de gare peertjes één voor één uit het vocht verwijderen en ervoor zorgen dat er geen restjes kruiden op achterblijven. Het vocht zorgvuldig zeven en op hoog vuur tot 1/3 inkoken (zonder deksel).

En hoe smaken ze? Oh hemel; goddelijk lekker!! Écht heel kruidig en prachtig van kleur. Het rood is wonderwel tot diep in de peertjes doorgedrongen en ze zijn zo boterzacht dat je bijna het klokhuis op zou kunnen eten. Het waren ongeveer 25 peertjes en om eerlijk te zijn, overleefden slechts enkelen het weekend...

Net zo klassiek, maar tóch nèt even anders zijn deze stoof- peertjes in balsamicosiroop (bron Delicious.):
Schil 12-18 stoofpeertjes (Gieser Wildeman) maar laat de steeltjes eraan. Verwarm 750ml droge rode wijn met het sap van 1 sinaasappel, de helft van de rasp van 1 sinaasappel, 100g suiker, 2 kaneelstokjes, 10cm gemberwortel in plakjes, 5 gekneusde kardemompeulen, 1 steranijs en 2 kruidnagels tot de suiker is opgelost. Leg de peertjes in deze kruidenwijn en breng opnieuw tegen de kook aan. De peertjes moeten net onder liggen, vul anders aan met kokend water. Pocheer de peren in 2,5 tot 3 uur gaar zonder de wijn te laten koken. Schep de peren uit de pan, zeef het kookvocht en laat dit, terug in de pan, met 250ml balsamicoazijn inkoken tot een mooie siroop (duurt bijna een uur). Laat de ingekookte siroop afkoelen en serveer bij de stoofpeertjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten