Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 september 2007

Zoete aardappelen

Waarom deze súperlekkere 'aardappel' niet gewoon in elke supermarkt ligt is mij een raadsel. Thuis (vroeger dus, bij mijn ouders) aten we dit soort dingen nóóit, maar laten we het er op houden dat dergelijke 'bataten' in het rustieke Zutphen destijds niet verkrijgbaar waren...?!
Nu ik eenmaal van het bestaan van de zoete aardappel weet, vind ik steeds vaker toepassingsmogelijkheden voor deze aardappel slash groente.

Pureren: maak puree van half kruimige gewone aardappelen en half zoete aardappelen (gekookt in groentebouillon) Poffen: prik de batata in en pof in aluminiumfolie ca. 50 minuten in de oven (185°C). Roosteren: schep de in blokjes gesneden batata, pompoen en pastinaak om met olijfolie, zeezout, rozemarijn en laurierblad en rooster ze ca. 45 minuten in de oven (180°C). Saladiëren: salade maken van warme gekookte blokjes batata ('al dente'), slamelange, komkommerboogjes, kleine trospomodori en mosterdvinaigrette. Stoven: laat plakken zoete aardappel meegaren in een stoofschotel van lams-of rundsvlees. Chips: schaaf de (ongeschilde) batata in plakjes en leg ze een uur in water met zout, alvorens de goed gedroogde plakjes krokant te frituren in hete pindaolie; omschudden met zeezout en tijm. Curry: gebruik batata en pompoen in een pittige curry. Of gewoon koken en serveren met groente en vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten