Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 september 2007

Een ei koken doe je zo:

Om een perfect eitje te koken, moet je in de eerste plaats zorgen dat het niet uit elkaar barst in het kokende water. Daarvoor hoef je alleen maar een klein gaatje te maken in de luchtkamer van het ei (aan de bolle kant).

Bouw ei:
1=kalkschaal,2=schaalhuid,
3=schaalheid,4=chalaza,
5=buitenste eiwit,6=middelste eiwit,
7=dooiervlies,8=eidooier,
9=kiemvlek,10=donkergeel eidooier,
11=lichtgeel eidooier,12=binnenste eiwit
13=chalaza,14=luchtkamer

Voor het maken van een klein gaatje in de luchtkamer kun je natuurlijk gewoon een (veiligheids)speld gebruiken, maar voor slechts €1,49 koop je bij Blokker een handige 'eierprikker' van het merk "LeChef", waarmee het helemáál makkelijk gaat! (pas er wel voor op dat je in de winkel niet de metalen eierprikker aanschaft, ookal ziet die er eigenlijk mooier uit, want in mijn ervaring is deze bij lange na niet zo geschikt; de eierschaal wil nog wel eens kapotbreken; of je krijgt het naaldje niet met één 'druk' in het ei)

Het gewenste aantal eieren dient op kamertemperatuur te zijn. (Nou bewaar ik eieren sowieso niet in de koelkast, omdat de poreuze schaal makkelijk geurtjes doorlaat die dan door het ei worden opgenomen.)
Zet ruim water op het vuur en wacht tot dit aan de kook is.
Plaats de verse eieren (met een juslepel) in het kokende water en wees er zeker van de de eieren helemaal onder staan (dat deel van het ei dat boven water uit-
steekt, zal minder snel garen dan de rest). Draai de eieren na één minuut om in de pan water, zodat de dooier in het midden van het ei blijft (en dus niet gaat 'zakken').
De kooktijd hangt natuurlijk af van het formaat ei en van de gewenste consistentie, maar in het algemeen geldt:

3 minuten:Heel zacht gekookt (buitenkant eiwit gestold, binnenkant en dooier nog zacht en vloeibaar), o.a. geschikt als 'dipper'
4 minuten:Zacht gekookt (eiwit gestold, dooier nog grotendeels vloeibaar), o.a. op een boterham
5-6 minuten:Half zacht gekookt (stevig eiwit, dooier net gestold maar nog donkergeel en plakkerig), o.a. uit de dop lepelen
8-10 minuten:Hard gekookt (stevig eiwit en stevige, lichtgele, droge dooier) evt. salmonella bacteriën zijn stukgekookt

Kook de eieren absoluut niet langer dan 11 minuten; het gevreesde groengrijze randje rondom de dooier kan dan ontstaan en het eiwit wordt rubberig. Goed voor de prullenbak.
Na het verstrijken van de kooktijd, de eieren (met de juslepel) uit het water nemen en onder koud stromend water laten 'schrikken', zodat het ei in de schaal niet door kookt. Lekkerst met een beetje (braai)zout.

2 opmerkingen:

 1. allemaal zever in pakjes !
  Eieren draaien in water???
  De GEVREESDE GROEN GRIJZE...!Wat een onzin !
  Wedden dat je eieren steeds hard zijn ?
  De kunst is te weten WANNEER het water KOOKT !
  Niet als je die grote bubbels ziet ,dan zijn je eieren al hard !Dus: zodra je die piepkleine
  belletjes op de eieren ziet verschijnen...start
  de tijd (3.5 min),je eieren zullen zacht zijn !
  Vergeet het afspoelen,eet ze warm,eens de eieren uit het water,stopt de kook !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luc

  Misschien is het aan te raden om eens goed te lezen wat er staat: je voegt een ei pas toe ALS het water kookt: dit is de eerst water koken en dan ei toevoegen methode en niet de water met ei aan de kook brengen...

  Wat jij zegt is de zever in pakjes...

  Zei een kok

  BeantwoordenVerwijderen