Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 april 2013

Home made (Yvette van Boven)

En toen was daar in 2010 opeens het 400+ pagina's dikke boek van Yvette van Boven: "Home made". Iedereen had het erover en het werd prompt Kookboek van dat Jaar. Want de freelande voedsel styliste en receptuurschrijfster, Ierse van geboorte (1968) en nu afwisselend woonachtig te Amsterdam en Parijs, wordt door velen gezien als een zgn. 'überculi'. Met haar neef Joris runt ze ontbijt-en lunchrestaurant (én cateringbedrijf) 'Aan de Amstel' (Weesperzijde 42a, Amsterdam). Daarnaast doet ze werk voor diverse culinaire tijdschriften (als Delicious!, Elle Eten, Allerhande).

Het kookboek doet mij nog het meeste denken aan de knip-en-plakboeken die je vroeger als kind voor de vakantiereis kreeg, zoals het Donald Duck Vakantieboek, maar dan met recepten. Ik mis alleen de stripjes ;).

'Home made' staat tjokvol smaakvol troostvoedsel. Veel prachtige kleurenfoto's, hier en daar een tekeningetje (van de hand van de auteur) en soms zelfs inspirerende stap-voor-stap beschrijvingen van meestal gerechten die een warm huiselijk gevoel oproepen (gemberkoffie, hangop met tijm, potted shrimps) maar ook wel uitdagen (baba à la liqueur de laurier, gerookte zalm, rotolo van rivierkreeft). Het boek beslaat het hele scala aan voor-, hoofd-, na-en bijgerechten, inclusief de marinades, sauzen, jams, broden en dranken. Daarnaast diverse menusuggesties en er zijn zelfs drie recepten met snacks voor de hond...

In dit kook-en-doe-het-zelfboek deelt Mw van Boven de vruchten van haar decennialange culinaire nieuwsgierigheid zodat iedereen thuis aan de slag kan. Het enige is dat het boek eigenlijk te dik en te zwaar is om lekker mee op de bank (of in bed) te kruipen. Maar de mooie plaatjes kijken kan in de keuken ook, natuurlijk.

Ik kreeg het boek vorig jaar voor mijn verjaardag, van paps en mams. Maar om zelf mosterd te maken (hier) had ik het niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten