Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 december 2009

Slakkenhuizen met ahornkoffieglazuur

Niet ik, maar mijn "ik háát deeg" partner had het op zich genomen om voor zijn laatste werkdag gebak te maken. Mijn suggestie van deze cinnamon rolls werd daarbij al snel geadopteerd als het beste idee, met als enig probleem dat er wel rond 14u begonnen moest worden met gistdeeg voorbereiden. En omdat mijn liefste dan nog aan het werken is (was), was díe taak voor mij en daarom mag ik er tóch over bloggen!

En ze zijn inderdaad súperlekker worden. Vier (!!) lasagneschalen vol 'cinnamon rolls' van luchtig zoet gistdeeg met in elke rol een kern van plakkerig suikerkaneel met een hint van roomboter en over het geheel een poedersuikerglazuur, aangemaakt met koffie en ahornsiroop. Makkelijk per stuk afbreekbaar en enkele dagen houdbaar.
Het recept? HIER (in 't originele Engels, compleet met stap-voor- stap foto's maar met nare Amerikaanse meeteenheden) of in mijn aangepaste (metrische) versie:

Recept
Meng 1l (volle) melk met 250ml zonnebloemolie en 200g suiker in een grote pan (met rechtopstaande wanden) en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur tot nèt voor het kookpunt. Van het vuur afnemen en 45 tot 60 minuten laten afkoelen.
Als het mengsel handwarm is, 15g droge gist toevoegen en 't ge- heel enkele minuten laten rusten zodat de gist zich kan ontwikke- len. Roer 1,3kg bloem door de gistmelk, dek de pan af met dit of plasticfolie en laat het deeg 1 uur op een enigszins warme plaats rijzen.
Voeg nogmaals 165g bloem toe, plus 1 volle theelepel bakpoeder, 4/5tl dubbelkoolzure soda en 1tl (volle) fijn keukenzout; en kneed het deeg gedurende minstens 10 minuten goed door voor een fijn luchtig eindresultaat. Rol de helft van het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een lange rechthoek en giet hier 150g gesmolten boter over uit. Besprenkel met 200g suiker en vervolgens rúim kaneel (ca. 15-20g) met evt. andere kruiden naar smaak (5spice, gemalen kruidnagel). De deeglap oprollen, dichtplakken en in plakken snijden. Precies hetzelfde doen met de andere helft deeg.
De kaneelplakken over beboterde bakvormen verdelen en op eni- ge afstand van elkaar in bloemvorm schikken. Laat nog een half uur staan op een warme plaats om te rijzen. Bak de slakkenhuizen daarna in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin in een voorver- warmde oven van 175°C.
Maak ondertussen het zondig lekkere ahornkoffieglazuur.
Zeef 500g poedersuiker boven een grote kom en meng hier 1el ahornsiroop, 50g gesmolten boter, 60ml sterkgezette koffie en een mespunt zout doorheen. Voeg zoveel melk toe (in gedeeltes) tot een dik, maar vloeibaar glazuur ontstaat. Voeg meer poeder- suiker of melk toe om de juiste consistentie te krijgen. Schenk het glazuur royaal uit over de warme slakkenhuizen en laat af- koelen (of doe je direct tegoed aan het lekkers).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten