Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 december 2009

Kipragout

Soms blijken sommige dingen zó belachelijk makkelijk zelf te ver- vaardigen, dat je je afvraagt waaròm je het eigenlijk altijd alleen maar uit blik hebt gegeten. Dat was zo voor rode bietjes (die ik nu niet eens meer uit pot lúst, omdat ze dan veel te -kunstmatig- zoet zijn) en sinds vandaag geldt dat dus ook voor ragout. En misschien is een blikje opentrekken dan veel makkelijker en hoef je niet tien keer te proeven voor je de juiste kruiding te pakken hebt (nog wat peper? meer zout! scheutje maggi? nóg meer zout?), maar dan mis je wél mooi die gelukzalige ervaring van tevreden roeren door je eigen fluweelzachte roux:

Het hele lange recept in een notendop (voor iedereen die het nou tòch niet meer ziet zitten): bouillon trekken en daar een kipfiletje in garen; roux maken met die bouillon plus een scheutje slagroom voor het fluweelzachte effect; fijngesneden kippetje door de roux en afkruiden. Ondertussen heb je natuurlijk al de kant-en-klare (of zelfgemaakte) pasteibakjes opgewarmd en daar gaat het hele prut- je dan in.

Míj leek een bakje ragout het ideale hapje voor arriverende gasten die hun maag verder leeg moeten houden voor alle oliebollen (en andere fijne vettigheden) die er de rest van Oudjaarsavond inge- stopt gaan worden. Maar uiteraard is gewoon ragout (ookal is het mijn allereerste zelfgemaakte) ook maar zo gewoon ragout en dus maak ik kipkerrieragout.
Waarvoor 1el kerriepoeder en ½tl gemalen fenegriek tegelijk met de (50g) bloem door de voor de roux smeltende (50g) boter gaan. Met 250ml gezeefde bouillon en 100ml kokosmelk wordt van het gebakken bloemmengsel een gebonden saus gemaakt (zoals deze bechamelsaus). Verse koriander in plaats van verse peterselie en dan garneren met gebakken shiitake en kokosrasp.
En zo varieer je eindeloos:
Arabische kipragout (met abrikozen, kaneel, gemalen koriander en komijn); Griekse kipragout (met oregano, honing en citroen); Itali- aanse kipragout (met zongedroogde tomaatjes, mozzarella en basi- licum); Mexicaanse kipragout; herfstragout (met tamme kastanjes en uitgebakken spekjes)....

Mjammie!

1 opmerking:

 1. hai
  deze kipragout als deze dik genoeg is maak ik al jaren volgens het oude recept van mijn moeder..
  die deed de ragout vervolgens in jacobsschelpen met een beetje paneermeel en wat boter opwarmen/grillen in de oven....
  de hele familie smult hier van...
  groetjese Annemarieke

  BeantwoordenVerwijderen