Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 december 2009

Voor alle apen en hun afstammelingen!

Is het een cake? Is het een brood? Nee, het is een... Tja, wat is het eigenlijk? Officieel is het een zogenaamd banana bread, maar - en misschien komt het wel door de toplaag van greinsuiker - ik vind het veel meer een bananenontbijtkoek. Met de rijke smaak van honing en de smeuïgheid van banaan. Ècht superhéérlijk (voor het Kerstontbijt) en óók belangrijk: gemaakt met een snel en simpel deeg:

Recept
Wrijf 100g záchte roomboter met de vingertoppen door 225g cakemeel (of: 225g bloem) met 1tl bakpoeder (of: 225g zelfrijzend bakmeel) tot het geheel er uitziet als broodkruimels. Rasp ¼ tot ½tl nootmuskaat boven het kruim en vermeng.
Prak 225g (over)rijpe banaan (dat zijn er ongeveer drie van mid- delgroot formaat) en meng dit met 100g (licht)bruine basterd- suiker (of fijne kristalsuiker), de geraspte schil van 1 biologische citroen, 2 losgeklopte eieren L en 6el dikke honing door de bloem tot een homogeen deeg. Giet dit in een beboterde cakevorm van 1l en bak ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Bedek de bovenkant van de koek met alumi- niumfolie als ze tegen het eind van de baktijd te bruin kleur.
Laat uit de oven enigszins afkoelen, ontvorm en laat door en door koud worden. Verwarm dan 2el honing en strijk dit uit over de bovenkant van de koek. Garneer met greinsuiker.

Overrijpe bananen vind je overigens vaak met kortingssticker en al, in de supermarkt of op de dagmarkt, in de 'niet meer geschikt voor de verkoop' bak (ik kreeg er 11 voor €0,50). Belachelijk, want de bruine zachte bananen (mits niet té paperig) zijn véél beter ver- teerbaar dan de harde groene. En bovendien perféct geschikt voor recepten als deze. Van de bruine papperigheid proef je echt níets meer terug.

Met dank aan NotQuiteNigella voor het plausibele initiatief om een ultiem bananenbroodrecept bake off te houden, zodat ik stuitte op de bovenstaande klassieker van Ushka!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten