Is het een cake? Is het een brood? Nee, het is een... Tja, wat is het eigenlijk? Officieel is het een zogenaamd banana bread, maar - en misschien komt het wel door de toplaag van greinsuiker - ik vind het veel meer een bananenontbijtkoek. Met de rijke smaak van honing en de smeuïgheid van banaan. Ècht superhéérlijk (voor het Kerstontbijt) en óók belangrijk: gemaakt met een snel en simpel deeg:

Wrijf 100g záchte roomboter met de vingertoppen door 225g cakemeel (of: 225g bloem) met 1tl bakpoeder (of: 225g zelfrijzend bakmeel) tot het geheel er uitziet als broodkruimels. Rasp ¼ tot ½tl nootmuskaat boven het kruim en vermeng.
Prak 225g (over)rijpe banaan (dat zijn er ongeveer drie van mid- delgroot formaat) en meng dit met 100g (licht)bruine basterd- suiker (of fijne kristalsuiker), de geraspte schil van 1 biologische citroen, 2 losgeklopte eieren L en 6el dikke honing door de bloem tot een homogeen deeg. Giet dit in een beboterde cakevorm van 1l en bak ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Bedek de bovenkant van de koek met alumi- niumfolie als ze tegen het eind van de baktijd te bruin kleur.
Laat uit de oven enigszins afkoelen, ontvorm en laat door en door koud worden. Verwarm dan 2el honing en strijk dit uit over de bovenkant van de koek. Garneer met greinsuiker.
Met dank aan NotQuiteNigella voor het plausibele initiatief om een ultiem bananenbroodrecept bake off te houden, zodat ik stuitte op de bovenstaande klassieker van Ushka!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten