Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 december 2009

Van alle markten thuis: Albert Cuypmarkt

De markt. Het woord alleen al doet bij velen sterke associaties op- roepen. Van te veel plastic tassen die te vol zijn, waarmee je dan loopt te strompelen; van ongekende/onbekende vruchten waar je het bestaan niet van vermoedde; van schreeuwende marktkooplui en boerse grapjes; van oerhollandse kneuterigheid en exotische lekkernijen. Heerlijk. De geur van verse kibbeling, blokjes kaas uit het vuistje en een mond vol warme Vietnamese loempia.

En dagmarkt bij uitstek is natuurlijk de Albert Cuyp (de arme man kon destijds niet vermoeden dat hij niet in eerste instantie om zijn landschapsschilderijen herinnerd zou blijven, maar om de keuze uitheems fruit verbonden aan zijn naam). Naar verluidt de groot- ste dagmarkt van Europa (ma tm vrij 9-17u) maar met zijn ruim 260 kramen in ieder geval een héle wandeling.
De markt begon als een losse verzameling straatventers en hand- karren in de Amsterdamse Pijp. Dit ontaardde in het begin van de 20e eeuw in een chaos, waarop het stadsbestuur in 1905 besloot een vrije markt te vestigen, die in eerste instantie alleen op zater- dagavond gehouden werd. In 1912 werd de markt een dagmarkt die zes dagen per week geopend is. Oorspronkelijk was de Albert Cuypstraat toegankelijk tijdens de markt, maar al vele jaren is de straat nu afgesloten voor verkeer wanneer de markt geopend is (heel onhandig als je hier woont; en er is ook al geen parkeerge- legenheid). Een drukke markt dus, die zijn eerste eeuwfeest al gevierd heeft (in 2005), en waar je nauwelijks tevergeefs komt voor gezochte ingrediënten. Bovendien staan de marktkramen voor dubbele rijen winkels, waarvan velen ook een buitenkraam beheren (zoals kruidenspecialist De Peperbol).

Wat vind je op de Albert Cuyp? In een notendop? Alles! Het ver- haal doet de ronde dat mijn schoonmoeder wel eens in de kerst- periode van het Oosten des landes naar de Albert Cuyp is afgereisd om lychees te zoeken. Met succes! Heb je bijvoorbeeld verse rode basilicum of paarse wortels nodig? Dan vind je dat met aan zeker- heid grenzende waarschijnlijkheid op de Albert Cuyp.
De markt verkoopt versprodukten als vis, groente, fruit, bloemen en planten. Er zijn kramen met stoffen, kleding, textiel, lederwaren en accessoires. Versgebrande noten, zuurwaren, stroopwafels, ge- droogde zuidvruchten. Je kijkt je ogen uit. En natuurlijk is zéker op deze markt 'je gulden een daalder waard': twee bakken cherry- tomaatjes? €1! drie mango's? €1!


2 opmerkingen:

  1. de grootste markt van europa is toch wel de haagsemarkt in den haag met ruim 500 kramen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet ook nog een héle grote die elke zondag in Brussel staat. Maar de Albert Cuyp zegt de grootste dágmarkt te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen