Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 december 2009

Het Kleine Huis Kookboek

Iedereen die zich ooit heeft verloren in de heerlijke boeken van Laura Ingalls Wilder zal zich waarschijnlijk helemaal kunnen vinden in het voorwoord van dit bijzon- dere kookboek: "Wij raakten betrokken bij Laura en wat zij at, sinds we voor het eerst Het Kleine Huis in het Grote Bos lazen. De manier waarop zij haar pioniersjeugd be- schreef, scheen ons tot activiteiten aan te zetten. We schaften een koffiemolen aan om 'Lange Winterbrood' te maken; experi- menteerden met zuurdesem en probeerden bramen te drogen. Van anderen hoorde ik dat we zèker niet de enige waren. Iemand gaf me zelfs de raad om De Grote Hoeve maar over te slaan om niet in 'die knoeiboel van zelf ijsmaken verzeild te raken'. Maar we sloe- gen niets over."

Barbara Walker begon te zoeken naar authentieke recepten. De pi- oniersrecepten die zij vond in oude kookboeken en die zij tijdens diverse pogingen in haar eigen moderne keuken probeerde na te maken, inspireerden haar tot het samenstellen van dit kookboek. Zo'n succesvol boek dat het door de uitgever zelfs als elfde boek in de KleineHuis-serie werd opgenomen.

Voedsel speelde een belangrijke rol in het leven van een pioniers- familie. En de levendige beschrijvingen van Laura Ingalls Wilder van eind 19e eeuw maken duidelijk waarom. Voedsel was schaars en een groot deel van de dag bestond uit het bedrijven van land- bouw, het koken en inmaken van wat voorhanden was en de jacht. Misschien dat we vandaag de dag sommige schotels niet meer zo enthousiast zullen ontvangen; enkele gerechten zijn eerder histo- risch dan lekker te noemen. Maar dát is nou juist de intrigerende discrepantie tussen het harde werken van de pioniers in Amerika en de overvloed waarin wij tegenwoordig leven.

Een prachtig kookboek, wat ook als leesboek te verslinden is. Vol informatie over het leven uit die tijd, het ontstaan van de gerech- ten en de persoonlijke ervaringen van de auteurkok. Elk recept wordt voorafgegaan door een citaat uit een Kleine Huis boek, met de tekst waarop het recept is gebaseerd. Geen verfijnde culinaire recepten, maar beschrijvingen voor boerenbrood, maïsgerechten, schotels met spek en bonen, traditioneel gebak en zelfgemaakt snoepgoed. Het geheel doorspekt met het verband tussen het eten op tafel en het graan op het veld. Of: hoe je met een eigen boerderij en moestuin je kelder moet vullen.

1 opmerking:

  1. Via google kwam ik op dit blog terecht, ik heb de Engelse versie sinds een tijdje. Inderdaad een prachtig kookboek!

    BeantwoordenVerwijderen