Het idee is een zoetpittig kruidige gehaktvulling met een accent van gember, maïs en doperwtjes. Wat het natuurlijk uiteindelijk niet wordt, omdat er een nóg betere ingeving(e) naar boven komt dwarrelen in mijn brein:
Recept gehaktvulling:
Bak 250g half-om-half gehakt rul in een hete wok en voeg daar 1½tl gemberpoeder, ¾tl mosterdpoeder, een snuf versgemalen vierseizoenenpeper en een snuf cayennepeper, 1 fijngesnipperde ui en 2 fijngehakte tenen knoflook, 2 bolletjes fijngesneden Chine- se stemgember, 1½-2el ketjap, 1 volle tl gemalen palmsuiker plus een mespuntje sambal (naar smaak) aan toe. Even roerbakken. Vervolgens 1 gesneden lente-ui, 2el verse selderie en doperwtjes aan het mengsel toevoegen en afkruiden met zout.
Bak 250g half-om-half gehakt rul in een hete wok en voeg daar 1½tl gemberpoeder, ¾tl mosterdpoeder, een snuf versgemalen vierseizoenenpeper en een snuf cayennepeper, 1 fijngesnipperde ui en 2 fijngehakte tenen knoflook, 2 bolletjes fijngesneden Chine- se stemgember, 1½-2el ketjap, 1 volle tl gemalen palmsuiker plus een mespuntje sambal (naar smaak) aan toe. Even roerbakken. Vervolgens 1 gesneden lente-ui, 2el verse selderie en doperwtjes aan het mengsel toevoegen en afkruiden met zout.
Voor uitvoering twee gebruik ik het superquichedeeg (van dit recept); een lekker soepel elastisch deeg waar goed mee te werken valt omdat het fijn uitrolt en niet scheurt. Daar blijken ook prettige pasteitjes mee gebakken te kunnen worden, maar die vulling kan ik sowieso zó ook al wel naar binnen werken. Fijn borrelhapje.
Kleine tip: geen mosterdpoeder, geen stemgember en zeker geen sambal.
BeantwoordenVerwijderenWat je wel kan toevoegen is kencur, wat djinten (niet te veel, het overheerst snel) en wat petis. De petis moet je dan even losroeren met de kecap en de gula java.