The February '10 Daring Bakers' challenge was hosted by Aparna of My diverse kitchen and Deeba of Passionate about baking. They chose tiramisu as the challenge for the month. Their challenge is based on recipes from newspaper The Washington Post, "Cordon Bleu at Home" and "Baking Obsession".
This is an interesting challenge. And I'm a bit confused. Aren't we bakers. And aren't there cooks. And isn't making tiramisu in fact cóoking?! But then again, the challenge is more to make your own savoiardi (lady fingers) and so I guess I'll just start by doing that and see what this path leads me to...
Recept savoiardi=langevingers
Verwarm de oven voor op 175°C, bekleed twee bakplaten met bakpapier en vet deze dun in met een kwastje zonnebloemolie (of een beetje boter).
Splits 3 eieren. Klop de eiwitten stijf. Voeg stap voor stap 75g fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot stijve, glanzende pieken ontstaan.
Klop de dooiers in een bakje los met een vork en vouw dit voorzichtig door de eiwitmeringue. Zeef 100g cakemeel boven het mengsel. Vouw het meel voorzichtig er doorheen. Meng niet te lang. Spuit het koekjesdeeg streeps- gewijs, op geruime afstand van elkaar, op de bakplaten. Bestrooi de strepen met 25g poedersuiker en laat 5 minuten rusten; de sui- ker zal een parelende, glanzende laag achterlaten. Bestrooi weer met 25g poedersuiker; dit zal de langevingers hun kenmerkende krokante beet geven. Verwijder het teveel aan poedersuiker (bak- papier vasthouden en bakplaat schuin) en bak de koekjes in het midden van de oven ca. 10 minuten. Draai indien nodig en bak nog 5 minuten tot de langevingers opgezwollen, goudbruin maar toch nog enigszins zacht zijn. Laat 5 minuten op de plaat afkoelen en laat dan verder afkoelen op een rooster.
Verwarm de oven voor op 175°C, bekleed twee bakplaten met bakpapier en vet deze dun in met een kwastje zonnebloemolie (of een beetje boter).
Splits 3 eieren. Klop de eiwitten stijf. Voeg stap voor stap 75g fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot stijve, glanzende pieken ontstaan.
Those cookies are just delicious. And taste pretty much like the ones you get in the store, but luckily less sugary. Some of them disappear immediately (in our stomachs) and it turns out after wards, for I ám making this tiramisu, there is a bit of a shortage in cookies. We probably ate a few too much, but no sweat since there is a supermarket right around the corner. Extra cookies: check.
I'm not doing the mascarpone. I once made my own ricotta and I just don't feel like doing it again. I think, every once in a while, not feeling like doing things is allowed and so I mix up my storebought mascarpone with my homemade zabaglione (júst lovely and tasty and creamy; mjum), homemade pastry cream (very lucious too) and whipped cream. This is the complete recipe, including photos from other DB'ers.
Wonderful pattern on top of the tiramisu. Love it!
BeantwoordenVerwijderenBeautiful pictures! I ate most of my ladyfingers too, but I made more. They're so easy to make that I think I'll be making them again and again.
BeantwoordenVerwijderenLovely tiramisu. Very nicely done.
BeantwoordenVerwijderenYour Tiramisu is lovely. :) Great job on this challenge!
BeantwoordenVerwijderenFantastic job! Your tiramisu looks wonderful =D.
BeantwoordenVerwijderenThe top desigh is radically beautiful! Adds a lot of humpf to this already fantastic dessert! Bravo!
BeantwoordenVerwijderenI love your analysis and how you went along the way. Well done indeed. Love the stencilling on top...beautiful!
BeantwoordenVerwijderenThanks, everyone. I merely used a stencil I once got as an extra with a cooking magazine. It does look nice, though, doesn't it? And easy enough!
BeantwoordenVerwijderenYour finished Tiramisu is pretty. Almost a shame to cut into it ans spoil the design.
BeantwoordenVerwijderenThanks for baking with us.
So glad your biscuits turned out! The design on top of your tiramisu is gorgeous and very eye catching.
BeantwoordenVerwijderen