Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 februari 2010

Koekboek

Met zo'n voorkant heeft een kookboek toch verder geen plaatjes meer nodig (Hallo, mevrouw met bril)! Maar die zitten er wel in, sommige zelfs in geen-geld-voor-kleurenprints zwart/wit. Tegen- woordig is zoiets nauwelijks denkbaar en zullen de begeleidende foto's zelfs in het goedkoopste budgetboek van kleur voorzien zijn (en als het even kan ook van een glanzend glossylaagje).

Maar dit boek stamt uit 1978 en dat mag gezien worden. Want stap je als lezer over de schrijnend duidelijke oubolligheid in dit "fijne koekboek" heen, dan heb je met deze honderddertig bladzijdes een uitgebreid en overzichtelijk naslagwerk in handen. Waar alles wat ook maar enigszins met koek te maken heeft, in staat: taarten van koekdeeg (à la boterkoek); cakes; ontbijtkoeken (zelfs een recept voor Deventerkoek!); plaatkoeken; internationale koeken; hartige en zoete koeken; koekjes (een héleboel); kaaskoekjes; hartige koekjes; pannenkoeken; wafels en beignets.

En álles staat erin! Veel inmiddels vergeten, en ook veel nog altijd geliefde recepten uit de lagelanden. Drabbelkoeken, zes soorten 'moppen', hernhuttertjes, kaakjes, knijpertjes, hamansoren, pizza, Kaiserschmarren, viskoekjes, Gentse mokjes, zoete roomkoek en pruimedantenplaatkoek. Een feest van herkenning en anders op z'n minst een grote inspiratiebron.

En hoewel ik een kookboek nou niet zo snel "gezellig" zou noemen, begrijp ik helemaal waarom de foto van die man met oranje tuin- broek, die in zijn oranje keuken oliebollen staat te bakken, dat ge- voel moet oproepen...
Een uitgave van Elsevier en voor €2 gekocht op de boekenmarkt.

1 opmerking: