Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 februari 2010

Provinciale pot

Zo op het eerste oog maken deze boekjes van Uitgeverij Verba een beetje een amateuristische indruk. Slechts hier en daar een enkele zwartwittekening tussen de pagina's met recepten en op de laatste bladzijden reclames voor aanverwante uitgaven als "Westfriese wijsheden" en "Oma's gezondheidstips".
Maar die sneue oubolligheid is eigenlijk wel precies raak als het op de beschreven gerechten aankomt. Immers, de bezitter van deze boekjes heeft bijna altijd een diepverankerd enthousiasme voor het regionale product en daarmee ook voor de welhaast vergeten streekgerechten. Met welluidende namen als sipelsop; bolbuisjes; luilakbollen; knorhanen; pannegies; klont; potstrou en stip in 't gat. Je verzint het niet. En juist daarom is het prettig een klein naslagwerkje achter de hand te heb- ben, waarin zonder poespas en op alfabeti- sche volgorde de receptuur van (vergeten) traditionele gerechten wordt beschreven.

Elke provincie heeft zijn eigen boekje en er zijn acht boekjes in to- taal; met helaaspindakaas voor Drenthe, Overijssel, Zuid-Holland en Flevoland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten