Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 februari 2010

Het Koekemannetje

De zogenaamde "Gouden boekjes" zijn al net zulk klassiek voorlees- voer als de bekende PIXIboekjes van weleer. Die eerste reeks is in Amerika ontstaan na W.O.II, wanneer er gebrek is aan alles. Oók aan betaalbare voorleesboekjes.
En dus verschijnen in 1942 de eerste twaalf Golden Books; boekjes van beperkte omvang met daarin pedagogisch verantwoorde (mo- ralistische), maar vermakelijke en herkenbare verhaaltjes. In 1953 verschijnt het eerste deel in Nederland, Pietepaf het Circushondje, uitgebracht door de DeBezigeBij. Onder redactie van wijlen Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra werden de leukste uitgezocht en vertaald. De boekjes zijn relatief goedkoop, práchtig geïllustreerd en hebben door de frisse sfeertekeningen een enorme uitstraling.
Voor het 50-jarig jubileum maakt de VPRO zelfs een televisieserie gebaseerd op zeven GoudenBoekjes, getiteld Gebakken Mannetjes (waarvan ook weer een GoudenBoekje verschijnt). De boekjes be- klijven door de heerlijk nostalgische sfeer en zijn bovendien snel herkenbaar aan de 'gouden' rug. Bekende titels: De kladderkatjes; Christoffel en de Columbus; Sloffie Sleepboot; Vijf brandweerman- netjes en Het Koekemannetje.

Kookboek Het koekemannetje en andere recepten, wat voor €6,99 (inclusief dvd) in de kinderboekenwinkel (Een boek van Auke, Van Welderenstraat 29, Nijmegen) ligt, blijkt een kijkje in de Gouden Keuken. Want er wordt heel wat gegeten in de boekjes en net zoals Roald Dahl al deed voor zijn eigen boeken (de werkelijk briljánte Griezelkookboeken!), werd een bundeling gemaakt van de recep- ten hiervan.

Niet dat het zulke hoogdravende gerechten betreft, maar met een kolossale roze taart (cake met glazuur), een chocolademilkshake, lolly's met grappige gezichtjes (er zelf opgetekend), wentelteefjes, koekemannetjes en tijgerpannenkoeken maak je misschien toch de blits bij de kinderen. Zéker als voorafgaand het bijbehorende ver- haal wordt (voor)gelezen. Misschien wel dat daarom dit kookboek zo'n lage prijs heeft, omdat je bij gebruik automatisch nóg dertien boekjes aanschaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten