Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 juni 2009

Hij is fijn; Tierenteyn!

Hét souvenir om mee te nemen na een dagje (liever: weekendje) in 't Belgische Gent, is mosterd van Tierenteyn. Die naam valt wat mij betreft een beetje in dezelfde cate- gorie als Van den vos Reinaerde en Tijl Uylenspiegel; met die tref- zekere folkloristische toets, symbolisch weergegeven door de 'y' na de 'e' in 'teyn'. En hoewel niet daterend uit de 16e eeuw, heeft de beroemde mosterd toch óok een zeer rijke historie die terugvoert naar 1818, toen een zekere Ferdinand met zijn broer Franciscus aan de machinale mosterdproductie begon. De beide kruidenierszonen groeiden op in een tijd waarin mosterdzaadjes met de hand moesten worden vermalen; wat zo'n tijdrovende business was dat enkel de kapitaalkrachtigen zich mosterd na de maaltijd konden veroorloven.
Tegenwoordig koop je al voor €1,55 (of slechts €1,20 bij recycla- ge van een leeg potje) een glazen potje mosterd. In de artisanale mostaardfabriek op de Groentenmarkt (nr.3) wordt de lichtbruine saus vers uit het vat geschept. In de winkel koop je verder thee, marmelade, kruiden, aromaten en ouderwets snoepgoed.
De mosterd, tevens te koop in wit plas- tic, smaakt behalve naar mosterd trouwens óók naar mierikswortel en is daarom zéker niet voor de lafhartigen onder ons (pittig!) Tijl zou er wel weg mee hebben gewe- ten en er ongetwij- feld een grap mee hebben uitgehaald..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten