Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 juni 2009

Central do Utrecht

Toko is Maleis voor winkel. Oorspronkelijk is een toko dan ook 'n kleine winkel waar Oosterse ingrediënten te bekomen zijn, meestal met Indonesische, Surinaamse of Chinese eigenaars.
Door de komst van Turken, Iraniërs en Marokkanen, waren er op- eens toko's waar ook couscous, dadels, kikkererwten en lokum te koop lagen. Waarmee naar de toko gaan synoniem kwam te staan voor uitheems boodschappen doen. Een ware rijkdom voor de culinaire thuiskok, want wàt is er tegenwoordig níet te krijgen!?


Toko Centraal in Utrecht (Achter Clarenburg 32) heeft echter nog die heerlijke Oosterse sfeer. Natuurlijk kun je hier Dark&Lovely producten voor kroeshaar kopen en is er een ruime selectie potjes en pakjes van merken als Mama Sita's, Rajah en TRS. Maar lekker authentiek Indische kruiden van Lucullus staan er ook (je moet hier sowieso naartoe vanwege het ruime kruidenassortiment!) en de panko hoeft hier niet duur te worden betaald (€1,65/200g). In de diepvries rotiplaten en bananenblad, op de planken o.a. vier verschillende mangochutney's (met ananas, limoen en gember) en Toko Centraal blijkt hét adres voor zwarte turnschoenen (met witte of zwarte zool).

Oók interessant is de snackcounter links bij binnenkomst. Ja, na- tuurlijk, spekkoek. Maar daarnaast zelfgemaakte lemper (€1,10) met lekkere kipvulling. Of pandanflensjes gevuld met gula djawa en kokosspijs. En dat pal onder HoogCatharijne; je waant je even in een andere wereld!

(update 31.05.2014)
Toko Centraal is verhuisd naar Markt 44, (hartje) Nieuwegein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten