Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

01 juni 2007

Cassonade

Ontdekt in België: cassonade. Suikergoed, dat verdacht veel lijkt op lichtbruine basterdsuiker, maar nèt even anders is. Ik weet niet; zachter, suikeriger, zoeter: vooral zachter. Retro-layout voor de verpakking net zo zoet als het spul dat erin zit.

(update 10-02-2008)
Cassonade is een goudkleurige korrelige suiker die is uitgevonden door de familie Graeffe. Het woord 'cassonade' is afkomstig van het 16e eeuwse woord 'casson' dat ruwe of korrelige suiker betekent. In 1929 werd de Belgische familieonderneming een naamloze vennootschap, die in 1953 werd overgenomen door de Tiense Raffinaderij. Deze was zich zeer bewust van de emotionele waarde van de suiker en liet de naam onveranderd.
Tiense Suiker produceert de CassonadeGraeffe door een mengsel van verschillende siropen te kristalliseren. Hoewel ze niets te maken hebben met de oorspronkelijke cassonade, dragen ook andere suikers tegenwoordig dezelfde naam: rietsuiker dat maar één keer is gezuiverd of kristalsuiker met een toevoeging van suikerstroop. Blonde cassonade heeft een zijdeachtige structuur die goed past bij pannenkoeken bijvoorbeeld, terwijl de bruine variant beter smelt op gewonnen brood; maar ieder zijn smaak.
Favoriet recept van weleer: Een sneetje wit brood overvloedig beboteren en bedekken met een dikke (!) laag blonde cassonade. Je kunt ook nog een laag kwark aanbrengen tussen de boter en de cassonade en wanneer je enkele minuten wacht, vermengen de vochtige kwark en de suiker zich tot een smakelijke siroop.
(Bron: "De smaak van de Belgen" Eric Boschman en Nathalie Derny, Lannoo, 2006)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten