Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 juni 2007

Bitterkoekjes 4

Simpel recept gevonden:
Maal 100g gepelde zoete amandelen en 50g gepelde bittere amandelen met 75g suiker fijn in de keukenmachine. Vermeng dit poeder met nog 75g suiker en voeg zoveel eiwit toe tot een vrij slap deeg ontstaat (ca. 1/3 tot 2/3 eiwit). Spuit kleine bolletjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, druk deze met een vochtige vinger iets plat en bak onderin een voorverwarmde oven van 200°C in 30 minuten bruin en gaar.

Hoezee!! Wat kan er mis gaan? Ik sla aan de slag en denk mijn slag te gaan slaan. Maar ik kom er al direct achter dat dit deeg meer op klei lijkt dan op iets anders. Een soort amandelspijs met eiwit vermengt (spijs met eiwit = spijs ≠ bitterkoekjesdeeg). Het 'opspuiten' van bolletjes is onmogelijk, dus ik ról gewoon bolletjes (dat is nog niet eerder gelukt met de meestal dunvloeibare degen).

Een half uur in de oven? Néé mán, na amper 3 minuten zijn de kleibolletjes uitgelopen als waren het snotneuzen; zijn ze beginnen te bubbelen, en na nog een paar minuten verschijnen zwartgeblakerde gekarameliseerde plakken op het bakpapier. Dit zijn in het meest positieve geval verbrande kletskoppen! Met bitterkoekjes heeft het in ieder geval niets (!) te maken. Op de achterkant staat de afdrukken van de bakmat geïmpregneerd; this is nót good!

Poging twee dan maar, want er is nog amandelkleideeg over. Nieuwe bolletjes op een nieuwe bakplaat en onderin de oven, met een temperatuur van 150°C. De inschatting is dit keer dat 15 minuten voldoende moet zijn en daarna (fout!fout!fout!) laat ik de koekjes in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen. KEIhard zijn ze, mijn "bitterkoekjes".

Ik begin te geloven dat er geen recept bestaat dat bitterkoekjes maakt zoals ze horen te zijn, beter dan het fabrieksprodukt. (Ik heb trouwens eens een blik geworden op de verpakking van de goedkoopste koop-bitterkoekjes: suiker, abrikozenpitten, peulvruchten, en andere troep. Geen amandelen in te ontdekken en dus zelfs geschikt voor mensen met een notenallergie. Belachelijk!! Maar hoe maak je ze?)

2 opmerkingen:

  1. Hahahahahaha ... ik weet niet of je nog steeds blogt ... maar vanwege hetzelfde probleem en dezelfe kennis, ben ik dus deze blog gekomen.

    Ik ga verder zoeken ... en je staat met dit probleem niet alleen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie 'bitterkoekjes poging zes'!

    BeantwoordenVerwijderen