Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

04 juni 2007

Ayam Betawi

Het enige gerecht dat ik ooit van 'Lonny' (met de bekende 'authentieke' rieten mandjes) uit de winkel heb gegeten is "Ayam betawi" (kip in kecapsaus) en dat beviel me goed. Pittig en zoet: lekker. Al snel ontstond het plan het ook eens zelf klaar te maken, en idd, in het Lonny-kookboek (hoezo commercieel?!) prijkt op blz.67 het recept voor diezelfde ayam betawi. Proberen dus maar:

Eerst de kipfilet in reepjes snijden (Lonny zegt in 'plakjes' maar ik vind het wel goed met Lonny), flink insmeren met gehakte knoflook, door een mengsel van bloem/zout/peper wentelen en in flinke scheut plantaardige olie bruin bakken.
Dan in de vijzel (ik heb gewoon modern de Braun Multiquick gebruikt, hoor) de schoongemaakte lomboks en rawits tot pasta wrijven. In een wok (idd, tegen alle adviezen in een wok met anti-aanbaklaag) met weinig olie uien, knoflook en palmsuiker aanfruiten (de palmsuiker smelt namelijk niet zo makkelijk, dus die heb ik eerder toegevoegd) en vervolgens pepertjespasta en overige kruiden erdoor roeren. Ketjap toevoegen (de dikke stroperige op basis van melasse van Vanka-Kawat; die van Conimex is veel dunner). Kip en limoensap erdoor roeren en het geheel op zacht vuur laten sudderen, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
Rijst koken en salade maken (of groente blancheren). Heel heel goed eetbaar. Nou moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat ik er nog een volle eetlepel fijne kristalsuiker door heb geroerd. Onterecht vreesde ik een grote pittigheid, gezien het aantal pepertjes.


Lomboks en rawits worden beide omschreven als rode Spaanse pepertjes (chilipepers). Een lombok is de grote, mildere versie van de kleinere, scherpere rawit. Blijkbaar zijn rode en groene pepertjes identiek aan elkaar, met dat verschil dat de groene varianten feitelijk de onrijpe rode zijn (net als bij paprika's). Lengte rawit ca. 6-7cm, lengte lombok ca. 15cm.

Trouwens; ons verblijf ooit in een (meer dan vaag) hotel in Scheveningen, heeft ons na een slapeloze nacht, bij het ontbijt geleerd dat Mr.Lonny ook geen onverdienstelijk zanger is...

2 opmerkingen:

  1. Al scrollend door je blog en verlekkerd door sommige recepten bleven mijn indische ogen bij deze Ayam Betawi steken. Meerdere malen klikkend op het recept bleek tot mijn grote teleurstelling dat de (uitprint)link het niet doet. Zou je deze aub kunnen herstellen zodat ik mijn (of liever gezegd; mijn ouders) roots kan eren met een indische heerlijkheid.
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij is het weer in orde, Hanna (en maar beter ook, want dit is één van mijn gróte favorieten)!

    BeantwoordenVerwijderen