Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 juni 2007

Bitterkoekjes 2

Met de makerij van bitterkoekjes heb je heel wat amandelpoeder nodig, dus ging ik gisteren na het werk langs bij de Turkse toko's (3 op een rij). Duur spul is dat, amandelpoeder, zelfs bij de toko. Dus kocht ik, aangezien het toch een experiment betreft, een pondszak gepelde ongezouten witte pinda's voor een miezerige €1,35 om die thuis vervolgens met de geliefde Braun Multiquick tot poeder te malen. Snel, simpel, goedkoop.

Dus pindapoeder en gezeefd poedersuiker door elkaar mengen en er eiwitten door roeren. De radeloosheid sloeg toe. Er stond geen letter over het al dan niet opkloppen van de eiwitten, dus drie variaties:

1. Een weinig opgeklopt eiwit toegevoegd aan poedermengsel, deeg even laten rusten en 15 minuten afbakken van koekjes in voorverwarmde oven van 170°C. Geeft zeer knapperig koekje met blijft-aanvankelijk-overal-aan-plakken-dus-holle-onderkant en fijne notensmaak. Suiker overheerst niet, maar het brosse eindresultaat heeft weinig met een bitterkoekje te maken. Als koekje wel redelijk geslaagd.

2. Veel opgeklopt eiwit toegevoegd aan poedermengsel, verder als bij 1. Geeft zelfde resultaat als boven, met dat verschil dat het koekje nog veel meer uitgelopen is en uit de oven meer lijkt op een obliewafel dan iets anders. Geen holle achterkant. Heeft ook niks met een bitterkoekje te maken, tenzij je het in een niet-goed afgesloten trommel bewaard en het dus taai wordt. Als koekje geslaagd, als bitterkoekje niet.

3. Onopgeklopt eiwit toegevoegd aan poedermengsel tot stevig deeg en dit bijna een uur laten rusten. Dit keer heb ik braaf met een spuitzak bergje op de bakmat opgespoten, maar bij bergje vier was bergje twee al uitgelopen alsof ik het met twee lepeltjes erop had gedaan. Spuitzak = zinloos. Het recept schrijft voor de bergjes aan de open lucht te laten opdrogen, dus vooruit dan maar. En daarna 60 minuten in een voorverwarmde oven van 130°C afbakken. Resultaat: lekker maar keihard koekje (uiteraard) met intacte achterkant. Bitterkoekje? I think not!

Conclusie: dit recept vervalt als bewerking voor 'bitterkoekjes'. Voor wie fijne harde (pinda)koekjes wil, is dit het helemaal.

1 opmerking: