Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

06 januari 2013

Koortslip

Hoe ik koortslippen haat. Uiteraard. De blaasjes rond de mond, op de lippen of zelfs neus, komen altijd onverwacht en erg ongewenst opzetten. En hoewel je dan nog hoopt dat het slechts 'gewoon' een blaasje of misschien een pukkeltje betreft, wéét je beter. Er is dan al niks meer aan te doen en binnen een dag (of twee) heeft het nare tintelende, licht jeukende gevoel zich uitgebreid tot een dubieuze opeenhoping van opbollende vochtblaasjes die branden en een voelbaar plakkaat op de lip vormen. Dat a. ziet er niet uit; b. maakt wassen, tandenpoetsen, drinken, eten, zoenen schier onmogelijk; c. is een enorm besmettingsgevaar voor anderen én jezelf (ook via handcontact) en d. zal je levenlang op gezette tijden terugkeren. Met een beetje geluk drogen de stomme blaasjes na dik een week in, ontstaat een (vieze) korst en zit je na twee tot drie weken tegen een rood littekentje aan te kijken. Dat langzaam verdwijnt; dat dan wel. Soms krijg ik een koortslip in een mondhoek, die bij elke hap dan weer openscheurt. Lees meer hier en hier.

Wat te doen? Nou, er valt niet zoveel te doen. Je kan smeren met zinksulfaat (bv. 5g Zinolium €5,99) antivirale middeltjes (aciclovir 50mg/g, bv 2g Zovirax €8,15, 3g Kruidvat huismerk €4,29); pro- beren zo'n uitbraak van het herpes simplex virus te voorkomen door bepaalde aminozuren te nuttigen, de algehele weerstand op peil te houden (maar hoe voorkom je menstruaties?) en uit de zon te blijven. Het is, moet ik eerlijk toegeven, al een tijdje geleden, maar nu zit ik er dan weer mee: twee van die stomme koortslippen, vlak naast elkaar.

Compeed, bekend van de blarenpleisters, kwam een tijdje geleden met zgn. 'koortslip patches' (15st. €9,95; die inmiddels ook door Zovirax als Zovipatch 12st. €10,25 en het Kruidvat huismerk 15st. €4,99 op de markt zijn gebracht). Ach ja, als je met zo'n koortslip loopt ga je dat natuurlijk ook uitproberen. Wat is dan een tientje? Maar hier ben ik niet ontevreden over. De koortslip is in zijn meest besmettelijke (vochtige) fase een stuk onzichtbaarder afgedekt, droogt sneller in en één zo'n 'patch' kan tot twee dagen (in mijn ervaring) goed blijven zitten.

In het doosje zitten een spiegeltje en vijftien overmatig ingepakte ronde stickertjes (met "revolutionaire geltechnologie") Het is even oefenen de 'patches' kreukvrij op hun plek te krijgen (ik verwijder één flapje, pak de 'patch' over zodat 'ie feitelijk al helemaal los is geweest en plak 'm dan op), maar met de blaasjes (nagenoeg) uit zicht voel ik me wel meteen een stuk beter. Na een aantal dagen met één of twee patches, zit de koortslip in de korstfase die dan nog een weekje zal duren. En dat scheelt iets.

1 opmerking:

  1. Als u een koortslip hebt, moet u het contact vermijden met kinderen of volwassenen die eczeem hebben. Zij zijn namelijk vatbaarder voor infectie. Kom ook niet in de buurt van mensen die medicijnen gebruiken in verband met kanker of een orgaantransplantatie. Deze mensen hebben een verzwakte immuniteit, zodat het virus voor hen levensgevaarlijk kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen