Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 januari 2013

Dé Bossche Bol

"Ach wâ leuk" (zei zij trots): mijn Mangerie?! is in de "Just Eat Top 50 van Nederlandse Foodblogs" van een 47e plaats in 2011 naar nu de 12e plek gestegen. Voorzien van een complimenteuze tekst: "Mangerie?! is een leuk foodblog over van alles wat met eten te maken heeft. Het blog heeft een enorme hoeveelheid berichten in het archief waarvan een hoop recepten. Heb je je kookboeken doorgewerkt, dan kun je altijd hier terecht! Wat dit blog zo leuk maakt is de diversiteit van het soort berichten." Dank! Zoiets mag gevierd worden, dacht ik zo.

Want ik had eigenlijk nog een excuus nodig om 'dé Bossche bollen van Jan de Groot' te recenseren en als dit niet de uitgelezen gele- genheid is, weet ik het ook niet meer. Bovendien moet ik vandaag in Eindhoven zijn en dan ligt 's-Hertogenbosch (soort van) op de route. Gelukkig blijkt dat maar een zeer kleine omweg, want de beroemde banketbakkerij (& lunchroom) ligt zo ongeveer naast het centraal station (Stationsweg 24, Den Bosch). Parkeren kan het makkelijkst in parkeergarage Stationsplein (tarief €2 per uur) en blijkbaar kost 'parkeren - naar buiten lopen - pinnen - in de rij aansluiten - Bossche bollen kopen - terug naar de auto lopen - en vertrekken' minder dan een kwartier, want de parkeerautomaat zegt dat ik gratis weer mag uitrijden.

Natuurlijk is het druk. Het is hier altijd druk. Banketbakkerij Jan de Groot staat immers alom bekend als hét adres voor sjekladebollen. Niet dat het gebak hier zijn oorsprong vond. Al voor de 20e eeuw maakte banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61, een moorkop gevuld met banketbakkersroom. En vanaf 1920 maakte Henri van der Zijde in zijn Haagsche Banketbakkerij (in diezelfde Vischstraat, op 25) een variant hierop met slagroomvulling. Jan de Groot kwam pas later met chocoladebollen, uiteraard volgens eigen recept. En toch zien Bosschenaren zijn bollen tegenwoordig zonder twijfel als 'de enige echte'. Tja, wie het laatst lacht..

Eén 'sjekladebol' kost €2,00. Op bestelling worden ook mini bollen (€1,45) of reuzenbollen (voor max. 6 personen, €11,95 per stuk) gemaakt. De banketbakker verzoekt om bij aankoop van meer dan honderd bollen eerst even contact op te nemen. Jemig, honderd bollen.. dán zit je vol! Ik heb een aantal jaar in 's-Hertogenbosch gewerkt en met eender welke viering kwamen steevast dozen met Bossche bollen op tafel. Te eten met mes en vork. Meestal zat ik na een halve bol al vol (maar toch stug dooreten, natuurlijk). Ik ben benieuwd hoe zo'n joekel van een slagroomsoes, overtrokken met gesmolten chocolade, vandaag de dag gaat vallen. Dat (vul)gat in de onderkant is alvast erg grappig en ik heb sterk de neiging hier mijn vinger in te steken (zoals met ringlings vroeger).

 
So, what's the big deal? Het is 'maar' een mega slagroomsoes met chocoladeglazuur. Opensnijden van het ding openbaart een grote hoeveelheid dikgeslagen room, als in: overdreven veel. In een vergeefse poging toch nog aan mijn gezondheid te denken, komt de gedachte op het merendeel eruit te lepelen (richting afvalbak), maar laat ik eerst maar eens beginnen met happen en dan zien we wel hoe het afloopt. Het luchtige chouxdeeg geeft alvast beet en textuur; de lichtzoete slagroom is romig, plakkerig en vet op een prettige mondvullende manier. Het glazuur bestaat uit meer dan alleen gesmolten (pure) chocolade en is mij op zich wat te zoet. Deze lekkernij heeft helemaal niks met gezond te maken natuurlijk en dus luidt het devies: "laat gaan, laat los en geef je over". Zo'n chocoladebol is niets meer (of minder) dan zondig lekker, als een verboden vrucht. En ik moet zeggen, na een hele dag hard werken is de calorieënbol zó weg; maar het avondeten, nee, dàt past niet meer. De klap komt na een klein half uurtje met wat maagkramp en een lichte misselijkheid. Goddank woon ik niet in Den Bosch..

Eén blik in de vitrine (zie foto) van de banketbakker doet wel het vermoeden rijzen dat slagroom spuiten een grote hobby van de man is. Hoeveel slagroom zou er hier op één dag doorheen gaan? Oh, enne, Meneer de Groot, marsepijn schrijf je níet met i-j!

3 opmerkingen:

  1. Precies! Dooreten op karakter zeggen we hier in huis (maar ik vraag ook altijd om vrijwilligers voor mijn andere helft)
    Volgende keer als je in Den Bosch bent tijd voor een kop koffie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik, als Belg zijnde, ben al enkele keren in Den Bosch geweest. En telkens ook even een Bossche bol eten als we er langslopen. Heerlijk zijn ze!!

    BeantwoordenVerwijderen