Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 juli 2007

Pijnboompitten bolus

Tja, tijdens de Gentse Feesten komt er steevast heel wat bezoek bij ons langs (B: komt af) en ik vind persoonlijk dat zij, na zo'n lange reis, best verwelkomd mogen worden met gebak. En omdat onze vakantie voor de deur staat (twee weken Denemarken en Zweden), moeten de kasten leeg. Het recept werd gekozen op aanwezige ingrediënten; in dit geval gist, handjevol gepelde pinda's, pijnboompitten, rozijnen.

Pijnboompitten bolus
Ingrediënten:
500g bloem
75g fijne kristalsuiker
30g verse gist
¼l melk
80g (room)boter
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
30g amandelpoeder
1 limoen: rasp en sap
2el melk
300g pijnboompitten (of notenmengeling)
100g sukade
150g rozijnen (sultana's)
4el parelsuiker

Doe de bloem in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en verkruimel daarin de gist. Strooi de kristalsuiker er over. Verwarm de ¼l melk tot ongeveer 35°C (handwarm) - bij deze temperatuur werken de gistcellen het best. Giet een derde van de lauwwarme melk op de gist. Schuif met een vork langzaam wat bloem van de rand in het kuiltje en roer melk, suiker en gist tot een dikke brij, waarin de gist volledig is opgelost. Dek de kom af met een (vochtige) doek en laat het afgedekte voordeeg op een warme plaats 15 minuten rijzen.
Snijd de boter in stukjes en doe die in de kom. Voeg 1 losgeklopt ei, de vanillesuiker, het amandelpoeder (facultatief), het limoensap en het limoenrasp toe. Kneed alles goed door elkaar (op de hoogste stand van de mixer) tot het deeg soepel is en gemakkelijk loslaat van de wand van de kom. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot elastisch, leg het terug in de kom en laat het afgedekt nogmaals rijzen, tot het in volume is verdubbeld (45-60 minuten).
Vet een springvorm met Ø24cm licht in met boter.
Week de rozijnen en laat goed uitlekken. Hak de noten, de sukade en de rozijnen grof en vermeng dit alles met de parelsuiker. Verdeel het deeg in handzame stukken (in mijn geval ca. 25) en rol deze uit tot vingerdikke repen. Roer het tweede ei los met 2el melk en bestrijk hiermee het deeg. Bestrooi de repen met het noten-sukade-rozijnen-parelsuiker-mengsel en druk aan. Rol de deegrepen op en vul hiermee de sprinvorm. Laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de bolus onder in de oven in 40 minuten goudgeel (eventueel afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).
De taart kan uit de oven eventueel worden afgewerkt met een gla- zuur van 150g poedersuiker en 2 of 3el citroensap (of water).

Hoewel het wel bijna een echte taart is, kan het eindresultaat ook als zoet brood door de beugel. Het heerlijke elastische gistdeeg heb ik, in verband met tijdgebrek (ja, ik was weer 's avonds aan het bakken), niet lang genoeg laten rijzen in de springvorm, waardoor mijn taart een tikkeltje compact uit de oven kwam. En vullend (cq. zwaar) was. Op dag twee was de taart al behoorlijk aan het uitdrogen, helaas. Lijkt me ook erg lekker met plakkerigzoete karamelsaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten