Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 november 2013

Route Nederland: Visafslag Hollands Noorden

Wieringen, "het geheime waddeneiland" (zoals de eilanders - niet te verwarren met de wieringers - zelf zeggen); daar kom je normaal gesproken niet. Tenzij een goede vriend van je daar toevallig werkt ("kicking and screaming") en dan dus weet heeft van de ZeeVerse Vismarkt die elke zaterdag van april t/m december in Den Oever gehouden wordt (voor de goede orde: dat is waar de Afsluitdijk ontspringt). En dat wil je dan wel meemaken; dus sta je vroeg(!) op om tegen 9.00u in Noord Noord-Holland te zijn. Omdat de vis rechtstreeks van de vissersboten komt. De visafslag, die overigens geen veiling is, adverteert ook in het Duits: "jeden Samstag frische Fisch". Maar is Duitsland niet een beetje erg ver weg? Sterker nog, Engeland is bijna dichterbij. Maar dat terzijde.

De visafslag is simpel gevonden en er is ruim parkeergelegenheid zowel voor als achter de enorme loods. Het eerste wat echt opvalt, naast de vele boten, zijn de twee rookkasten naast de ingang waar juist rekken met gerookte poon uit gehaald worden (6 voor €5). Bij de eerste kraam wil je natuurlijk ei-gen-lijk de nog warmdampende gerookte paling kopen, maar aangezien deze bedreigde diersoort alleen voor €18 per pond ingepakt wordt...

We lopen langs de grote bak met vers ijsschaafsel (waar kopers die slim hun eigen koelbox hebben meegenomen, gratis ijs uit mogen scheppen) en krijgen spontaan gekookte kokkels aangeboden om te proeven. De grote (en, ehh, enige) viskraam heeft een aanbod verse vis om u tegen te zeggen. Oesters (€1 per stuk), kabeljauw, tongschar, zeeduivel (€9,90/kg), zeebaars (€12,50/kg), dorade, garnalen en langoustines. Voorbij de viskraam worden vissen (met een indrukwekkende machine) op letterlijk spetterende wijze ont- veld. En kunnen bestellingen worden afgehaald (die online via het bestelformulier zijn geplaatst).

En dat was het wel zo'n beetje. Er worden ook nog wijnen verkocht, er is een groentekraam (met stapels verse boerenkool ervoor op de grond) en een bakker die speltcake, glutenvrij brood en verse oliebollen heeft liggen. Kom je om vis te kopen, dan ben je op het goede adres. Als je komt om te kijken, heb je het na een halfuurtje wel gezien. Wij vertrekken met gerookte rode poon op zak. Die een beetje te zout smaakt, maar verder een zacht subtiele vis blijkt met wit en donkerrood gemêleerd 'vlees'. Dat het staartje er nog aan zit is bijna te vis voor deze koploze poon. En na de poonlunch op de dijk, maak je er maar een culinaire strooptocht van: de Slijterij van Tante Pietje, wieringenjodenkoeken en óp naar Hippolytushoef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten