Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 januari 2012

Tip Culinair

Wanneer je nu het internetadres van tipculinair(.nl) intypt, kom je zonder pardon op de website van 'delicious, hét foodmagazine' te- recht (waarvan overigens maar één woord Nederlands is)! Maar in 2000 bracht Tip Culinair nog deze speciale uitgave op de markt, toen te koop voor tien gulden:

In dit tijdschrift, formaat 22x27cm, klappen 48 gelauwerde koks uit de keuken. Letterlijk, met één geweldig culinair recept, en ook figuurlijk wanneer ze in 'maak deze zin af' concept prijs geven waar en van wie ze hebben leren koken, wat hun eigen favoriete gerecht en hun droomtoetje is en waar ze niet zonder kunnen leven. Een enkeling roemt daarbij hun vrouw en slechts 2 van de 48 is zèlf vrouw!

Alles is lekker overzichtelijk geordend met links de kleurenfoto, rechts het recept en het korte diepte-interview. Tussen alle tekst een (meestal) olijk plaatje van de chef-kok in kwestie, soms in vol koksornaat, soms met Birkenstocks en in vakantiebroek. Voor de volledigheid een omlijnd kader waarin de specificaties van het restaurant waar de desbetreffende chef werkt staan vermeld, het geheel gelardeerd met een treffende 'oneliner' zoals "Als kind dacht ik niet aan eten, alleen aan voetballen" (Wim Zwaart, Olivio te Harderwijk).

De recepten zijn inspirerend en bijna allemaal erg uitgebreid (wat in mijn ogen meestal een góed ding is). De lijst met de benodigde ingrediënten is vaak lang, maar het meeste is goed in reguliere winkels en supermarkten te vinden. En wat op prijs wordt gesteld (door mij althans) is dat de bereidingswijze van de garnering vaak eveneens staat beschreven. De mooie foto's beloven alvast veel goeds. Nu nog een gelegenheid (want dit lijkt me niet persé een kookboek voor de doordeweekse avondmaaltijd na het werk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten