Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 november 2009

Viskoekjes

Het is al een tijdje geleden dat Albert Heijn een nieuw visproduct in het schap legde: zalmgehakt. Op het eerste oog dacht ik "handig" om het al snel daarna weer te ver- werpen als zijnde "te gefabriceerd". Maar aangezien het spul tóch bleef intrigeren, kocht ik dan maar een pakje. Dit vooral omdat er viskoekjes op het programma stonden en ik eigenlijk geen zin had in een hoop gefileer en gratenplukwerk met een hele vis.

Recept
In 1el (avocado)olie 3tl komijnzaad lichtbruin roosteren en daar een gesnipperde rode ui aan toevoegen. De ui fruiten op middel- hoog vuur. Het mengsel kruiden met ½tl gemberpoeder en 2 fijngesneden tenen knoflook. Af laten koelen.
Ondertussen 250g AH zalmgehakt vermengen met 1 eierdooier, een mespunt cayennepeper, ½tl fijn keukenzout, 1tl fenegriek- poeder en 1tl dilletopjes. Het uimengsel aan het gehakt toevoegen en facultatief ook paneermeel of verkruimelde beschuiten (voor een steviger mengsel). Balletjes van het gehakt vor- men en deze in bruisend vet op middelhoog vuur tot vis- koekjes bakken.
Warm serveren.


Goh. Verrassend. De eer valt ongetwijfeld ten deel aan de kruidige toevoegingen, maar deze vis- koekjes smaken best goed, koud én warm. Ik heb maar niet eens gekeken wat Albert allemaal al door het zalmgehakt heeft gedaan (aan zout, suiker en andere rotzooi), maar gewoon 'onwetend' genoten van de zalmige vissigheid. In déze hoedanigheid in ieder geval goed te verteren, al valt een zekere factor van luiheid niet te ontkennen...

Daarom voor de gelegenheid dus ook niet mijn allerbeste poging om een mooi plaatje te schieten (B: trekken), maar gewoon het eindresultaat, al uitlekkend op een stukje keukenpapier!

Losjes opgedragen aan RJ van Bikken en Buizen, die mijn meest verachte(lijke) eigenschap feilloos wist bloot te leggen.

5 opmerkingen:

 1. Hahaha... teveel eer! Toch bedankt voor je huldeblijk!

  Maar ik blijf kritisch, zo ook nu weer: "zout, suiker en andere rotzooi".

  Suiker is gewoon wat het is, net als zout. De rotzooi zit 'm doorgaans in stabilisatoren, geur-, kleur- en smaakstoffen (de fameuze E-nummers).

  Nieuwsgierig geworden stiefel ik morgen eens even bij een AH-filiaal naarbinnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het bleek nog alleszins mee te vallen:

  96% zalm; de overige 4% (niet gespecificeerd): tarwevezel, zout, natuurlijke aroma's, foelie, witte peper, dextrose. Prijs per kg: 9,96 (een bakje met 250 gr kost aldus 2,49).

  De ernaast geparkeerde 'magere zalmburgers' bleken overigens exact dezelfde samenstelling te hebben. Door het in een vormpje persen gaat de prijs alleen aanzienlijk omhoog: 13,83 per kg (een bakje met 2 burgers a 90 gr p/st kost aldus eveneens 2,49).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom ik thuis van een lange dag werken, blijkt er iemand naar de AH te zijn gegaan om dat gekke zalmgehakt aan een nadere inspectie te onderwerpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...en niet 'zomaar' iemand! ;-)

  Zoals altijd: gaarne tot je dienst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Samenstelling van het zalmgehakt is zeer ok: hoofdzakelijk zalm en wat kruiden en suiker, geen E-nrs. of andere rotzooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen