Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 november 2009

Bussink Deventer koek

Deventer. De stad waar Jacob Bussink in 1593 zijn bakkerij begon, genaamd "In de van Oudsher gekroonde Allemansgadinghe" (toe maar). En daar grote faam mee verwierf. Niet zozeer vanwege die bizarre naam, maar wél omdat de Deventer Koek die er gebakken werd in de wijde omstreken door klanten werd gewaardeerd. Bus- sink werd hofleverancier, kocht locale concurrenten op en groeide uit. Tot een begrip.

In 1910 werd het assortiment uitgebreid en alle verschillende koeksoorten, gebakken in de Hanzestad, zijn tot op de dag van vandaag te koop. In het 'koekhuisje' op de Brink (nr.84); een authentiek ingerichte thee-en koffieschenkerij. En met een beetje geluk in de supermarkt (vooral die in de omgeving van Deventer, uiteraard).
De kartonnen verpakking is práchtig met het oude lettertype, de handteking van Jacob himself en het predicaat 'hofleverancier'. "Teneinde onze cliëntele de hoogste kwaliteit te waarborgen, is elke koek schoon en dicht verpakt. Mocht de koek op den duur toch enigszins droog en stijf zijn geworden, dan legge men de koek ontdaan van de binnenverpakking in het doosje bij het brood in de broodtrommel. Weldra zal zij dan weder zacht en smakelijk zijn, zoals door de maker bedoeld."

Deventer Koek Kruidkoek Blokjes (€2,00 240g): twaalf per stuk verpakte koekreepjes met de bekende nostalgische tekening op de verpakking; stevige kruidige roggekoek met een hoofdrol voor gekonfijte sinaasappelsnippers; bijna onvergelijkbaar met de ge- wone ontbijtkoek
Deventer Koek Gemberblokjes (€2,25 240g): twaalf per stuk ver- pakte koekreepjes met diezelfde nostalgische tekening in groen; de stevige roggekoek is wederom goed gekruid maar vanaf de eerste hap valt de smaak van gember op; het gembergehalte is dan ook 22%!!
Deventer Koek Kruidkoek (€2,50 500g): de kruidkoek in zijn witte plastic verpakking lijkt uit de doos nog het meest op een baksteen en voelt ook zo; zwaar gevulde, compacte roggekoek met weer die heerlijke sinaasappelboventoon
Deventer Koek (Heele) Ellekoek (€3,85 560g): de hele Ellekoek bestaat uit twee los verpakte halve Ellekoeken die elk alvast han- dig in de lengte zijn doorgesneden; uit de ingrediëntenlijst kan niet echt een groot verschil met de Kruidkoek worden ontdekt en ook de smaak lijkt eender

Jammer dat de Gemberblokjes niet als ongesneden Gemberkoek te koop zijn en dat de enige variatie verder uit diverse snij-en verpakmethodes bestaat! Verder een heerlijk product.
(PS dit is mijn 1.000e bericht!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten