Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 januari 2008

Bouillon

Terwijl ik verouderde worteltjes omtover in zoetzure wortelsalade, heb ik tijd om van de piepkuikenrestanten (vel en botjes) bouillon te trekken. Aangezien het afval anders toch maar in de daarvoor bedoelde bak terecht zou komen, kan ik het net zo goed in een grote pan doen met flink veel water (1,5l).
Maar hoewel dit de basisingrediënten zijn, wordt het niet automatisch bouillon. Dus erbij: stukken grofgesneden wortel (2 of 3), een middelgrote ui in stukken (gewoon, met schil en al), grofgesneden prei (of alleen het 'afval'groen), eventueel een grof- gesneden venkelknol én kruiden (bouquet garni): laurierblaadje (1 of 2), peterselie, tijm. Het geheel aan de kook brengen en daarna op zacht vuur een uurtje of twee laten trekken. Goed zeven (wat zoveel wil zeggen als tweemaal zeven) en naar smaak nog zout of een maggiblokje toevoegen.
De bouillon is bruikbaar voor de bereiding van soep, risotto of couscous en is natuurlijk ook geschikt om met wat vermicelli en soepgroenten zó te eten. Het restant kan ingevroren worden (ijsblokbakje) voor later gebruik. Handig en eigenlijk niet zo moeilijk! (maar je hebt wel minstens 2kg karkassen nodig op 1l water)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten