Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 januari 2008

Gebakken kweeperen

Schijnbaar kun je van kweeperen meer maken dan enkel de bekende kweeperengelei (marmello). In het kookboek van het Brummense Engelenburg ("traditionele gastvrijheid met een koloniaal tintje"), het eerste officieuze Zuidafrikaanse restaurant in Nederland, staat op p.37 een heel verhaal over kweeperen. Daarin uiteraard de belangrijkste eigenschap van kweeperen: "pas wanneer kweeperen gekookt worden, krijgen ze een aangename kleur, geur en smaak; ze worden dan ook nauwelijks rauw gegeten".

Recept
Schil 4 kweeperen en snijd in plakken van 1½cm dik. Druk met een steker het klokhuis uit elke plak en leg de plakken dakpansgewijs in een beboterde oven- schaal. Verdeel 3 ka- neelstokjes in stukken over de kweepeer. Verhit 125ml water, 125ml honing en 50g boter 30 seconden op de hoogste stand in de magnetron en giet dit over de kweeperen. Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Lekker met vanilleijs.

1 opmerking:

  1. "traditionele gastvrijheid met een koloniaal tintje". Wat moet ik me daarbij voorstellen? Moeten klanten de afwas doen terwijl een drijver op de trom slaat?

    Overigens bedankt voor het recept, was er net naar op zoek!

    BeantwoordenVerwijderen