Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 januari 2008

Gevulde eieren

Altijd een GROOT succes op feestjes en zo simpel om te maken: gevulde eieren. Ik persoonlijk ben er compleet verzot op, met name omdat ze zo nostalgisch herinneren aan verjaardagen van weleer. Gevulde eieren vallen in dezelfde categorie als blokjes jong belegen met een zilveruitje op een cocktailprikker en melba toastjes met een plakje gekookt ei of tomaat en een lik Zaanse mayonaise uit een tube.
Maar er is iets ook heel prettigs aan de smeuïgheid van de éénhapstraktatie die een gevuld ei is. Gestold stevig eiwit met crèmige dooier, op smaak gebracht met het één of ander. Want dát vind ik óók leuk aan gevulde eieren: je kan er zo perfect mee variëren.

Recept
Kook eieren hard. Bedenk wel dat het aantal gevulde eieren natuurlijk dubbel zo groot zal zijn als het aantal gebruikte eieren, dus neem er niet teveel. De kooktijd ligt rond de tien minuten, maar is afhankelijk van de manier van koken (ei al in het water als het wordt opgezet, of ei pas toevoegen als het water kookt). Prik wel altijd een gaatje in de luchtkamer van het ei, zodat het niet barst en leegloopt. Zelf draai ik de eieren, zéker de eerste twee minuten, rond in het kookwater, zodat de dooier mooi in het midden van het ei stolt.
De eieren laten schrikken in koud water en laten afkoelen. Pellen. Halveren. Voorzichtig de dooiers verwijderen uit de eierhelften en in een bakje doen. Eventueel onhandig gekookte eieren (met de dooier tegen de rand aan, bijvoorbeeld, of kapotte eieren) fijnhakken. De dooiers fijnprakken en met mayonaise tot een egale crème mengen. Kruiden naar smaak toevoegen (peterselie, dille, komijn, ...) en de dooiercrème overdoen in een spuitzak. Toefjes dooier terugspuiten in de holtes van de eiwitten en garneren met bv. een kappertje, een reepje ansjovis, een takje peterselie, een snufje paprikapoeder, ... De fijngehakte eieren kunnen door de dooiercrème gemengd worden of worden gebruikt als garnering. Smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten