Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 december 2012

STP (Sticky Toffee Pudding)

Al wat nodig bleek, was één weekje Schotland en een ware obsessie met de gelauwerde, geroemde en bèroemde STP was geboren. Er werd ter plaatse een vergelijkend warenonderzoek ingesteld, enkel dienend als ultiem excuus om zoveel mogelijk van de plakkerige, zoete en warme 'pudd' te eten. En eenmaal thuis werd natuurlijk al snel het zelfmaakplan opgevat. In Gordon Ramsay's boek "Desserts van een meesterchef" vind ik het recept voor een fijne gestoomde toffeepudding met banaan en pecannoten (die ik al eerder maakte) en ik besluit deze toffeesaus te creëren. Maar voor de dadelcake zelf opteer ik voor een recept van Jamie Oliver. Eens kijken of deze 'clash of the titans' in een 1+1=3 dessert kan resulteren:

Recept voor Jamie Oliver's Sticky Toffee Pudding
Ontpit 250 g dadels van goede kwaliteit (Medjoul) en doe deze over in een kom. Voeg 1tl dubbelkoolzure soda ('bicarbonate of soda') en 200ml kokend water toe. Laat de dadels een kwartier staan, giet ze dan af en pureer.
Klop 85g roomboter op kamertemperatuur met 170g rietsuiker lichtgeel, romig en luchtig. Voeg één voor één 2 eieren (L) toe; het volgende pas toevoegend als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de dadelpuree toe. Zeef 170g zelfrijzend bakmeel, ½tl five- spice, ½tl kaneel en 2el Ovaltine* (of 1el cacaopoeder) boven het mengsel en schep luchtig door elkaar tot een homogene massa. Vermeng 2el yoghurt door het beslag en doe dit over in een goed ingevette, afsluitbare vorm. Stoom de pudding in ca. 45 minuten au-bain-marie gaar.

* Ovaltine: 'milk flavoring product with malt sugar whey'
En hoe lekker Jamie's dadelcake ook is (luchtig en plakkerig); dit Dessert draait feitelijk om de saus! De boterkarameltoffeesaus is werkelijk verrukkelijk!! met een rijke volle butterscotchsmaak. Heerlijk, heerlijk, heerlijk (superlatieven schieten tekort). Hoewel het pas na de laatste hap is, dat je die enorme baksteen in je maag bemerkt..

Ik: "Het maakt eigenlijk niet uit wat voor cake je hier bij eet."
G: "Eigenlijk niet. Al eet je er oud beschimmeld brood bij."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten