Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 december 2012

Knol's Echte Groninger Koek

Al eeuwen wordt in Groningen een goed gevulde koek op basis van rogge en stroop gemaakt, die tot ver buiten de regio bekendheid geniet. De koek is een eigen variant op Deventer koek. De koekbak- kers van Groningen verenigden zich vanaf 1640 in een eigen gilde. Toen gilden in 1795 werden afgeschaft, stapten vele broodbakkers ook over op het bakken van koek.

Knol's Koek is bekend sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het bedrijf stamt uit 1923 toen grondlegger Egge Knol een bakkerij aan het Zuiderdiep (Gedempte Zuiderdiep 154) kocht. Knol had toen 'n complete bakkerij met brood, beschuit, roggebrood, koek, banket en als specialisme Echt Duitsch brood. Na W.O.II was daar echter geen belangstelling meer voor. Dus ging Egge Knol zich, inmiddels samen met zoon Durandus, meer op koekbakken toeleggen. Sinds eind jaren zestig is dit het enige product. In 1958 is de bakkerij verplaatst naar een voormalige wasserij aan het Hoendiep (93), maar de zaak aan het Zuiderdiep bleef als winkel in gebruik. Na een jaar van wederopbouw is Knol's Koek nu weer begonnen met het bakken van zijn ambachtelijke Groninger koek. De koek wordt gebakken zoals "opa Knol" ermee begon. Daarbij wordt alles hand- matig bereid en vers in beide winkels verkocht.

In de authentieke winkel aan het Hoendiep (open op werkdagen van 8.00-16.45 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00u) zijn naast deze verse koeken ook streekproducten (als martinitorendrop 'Olle Griezen', €1,90) te koop. En het uitgebreide assortiment is indrukwekkend: streepkoek, oalwief (500g €1,65), Groninger gemberkoek 700g €2,20; extra gevuld 800g €2,95), kandijkoek, rozijnenkoek maar ook krentenkoek, tropicalkoek, notenkoek (700g €3,15) en tevens notenkoek met stukken gesmolten nougat (!); en natuurlijk sucadekoek (in dezelfde prijsklasse als de gember- koeken).

De sucadekoek is (zeer) rijk gevuld met groene stukjes gekonfijte cederappelschil. De koek zelf is taai(taai), maar wel prettig van smaak met die heerlijke zoete sucade. Ècht iets voor de liefhebber. Knol's gemberkoek is eveneens rijk in vulling, met een pittige, enigszins zoete (scherpe) gembersmaak alom. Deze fijne koek is stevigzacht, luchtig en prettig kauwbaar. Extra speciaal door de zoetige, half gesmolten greinsuiker korrels. Absoluut een omrit waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten