Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 september 2009

Inmaakmania: groene tomaten

Onze (na)zomervakantie staat voor de deur, maar in de 'tuin' groeien nog volop tomaten. Superzonde als die over twee weken een beetje aan de plant hangen weg te kwijnen, maar wat moet je nou in vredes- naam met groene tomaten? Hugh heb ik er ooit chutney mee zien maken, maar in het kader van het foodblogevent, laat ik er míjn favoriete inmaakrecept op los en kook:

Pel 3 uien en snijd deze in ringetjes. Snijd de tomaten doormidden (prik in hèle kleine exemplaren een aantal gaatjes met een speld) en bestrooi de vruchten laagsgewijs met ca. 100g keukenzout. Laat de tomaten en uien zeker 2 uur dehydrateren.
Kook een siroop van 250ml appelazijn, (evt.) 50ml tomatenazijn, 400g suiker, 5tl kurkuma, 3tl gele mosterdzaadjes, 2tl bruine mosterdzaadjes, 1tl gemalen fenegriek en 'n handvol fijngesneden selderieblad. Laat een aantal minuten doorkoken. Spoel de uien en tomaten góed af en voeg toe aan de siroop. Het geheel mini- maal een nacht laten staan.
Kook de siroop mét vruchten op en laat 5 minuten doorkoken. Doe de tomaten over in gesteriliseerde (jam)potjes, vul af met hete siroop en sluit de potten hermetisch. Laat ondersteboven afkoelen (de inhoud trekt dan vacuüm).

Zoetzuur van groene (en gele) tomaten!
Ik kan je vast zeggen dat mijn aanvulling van winkelgekochte rijpe rode geen goede was; uiteraard kookten deze kapot. De groene to- maatjes echter blijken een feest op de tong: kleine smaakbommet- jes van zoet en zuur. De kleine exemplaren die ik niet had doorgesneden (maar 'geperforeerd') hebben een bittertje. Lekker! Deze inmaakactie werkt in ieder geval óók prima met courgettes!! De kurkuma geeft een aromatisch aards aroma (en een geel kleur- tje); de mosterdzaadjes en uienslierten zien er gewoon mooi uit (en geven diepte in smaak).

4 opmerkingen:

 1. Dank voor je bijdrage! Ik heb ook nog behoorlijk wat groene cherrytomaten over. Nu weet ik wat ik er mee kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.maaikevankessel.nl/2009/10/01/fbe-september-de-samenvatting/

  De samenvatting!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  ik wil dit recept van de ingemaakte tomaten graag uitproberen. Maar je hebt de hoeveelheid tomaten er niet bij staan. Kun je dat nog doorgeven of aanpassen?

  Alvast bedankt

  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed punt, Nicole. En ik heb werkelijk geen idee meer. Het zijn in ieder geval de tomaten in die bak rechtsboven, maar de precieze hoeveelheid is niet zo héél belangrijk, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen