Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 september 2009

Wat Nederlanders eten en drinken

Sinds vanmiddag zit ik met mijn neus in één boek, gekocht op het Boekenfestijn voor €6,95 (is wat betreft vermaak ende vertier dus nú al zijn geld waard)! Het boek is een bijna 320 pagina's tellend dik naslagwerk over wat Nederlanders eten en drinken (cq. aten en dronken): onze smaak. Beschreven door de top van de Nederlandse culinaire journalis- tiek, gelardeerd met familierecepten en jeugdherinneringen.
"Onze Smaak" is een verrukking om te lezen en heerlijk overzichtelijk samen- gesteld met fantasieprikkelende pren- ten. Daarbij met gevoel voor humor geschreven en dus uiterst interessant om door te bladeren. Àlles staat er in, compleet met vermelding van historie: gehaktballen, koetjesreep, Saroma, hagelslag, flipje, krentenbrood, muisjes, rookworst, stroopsoldaatjes, (schapen) kaas... je noemt het maar.
Plús: de vertelling over de honderdjarige strijd tussen Nieuwer- kerk en Rademaker over de benaming 'eenige echte Haagsche hopjes' (die nu overigens in Sneek worden gefabriceerd); de twaalf (!) uur die nodig zijn om vers roggebrood te bakken;

hoe uit suikerbieten suiker wordt gewonnen; de strijd om de titel Koning van de Metworst in de Boxmeerse paardenrace en bv. hoe men vroeger zijn eigen koekendeeg tegen betaling door een bakker liet afbakken. Dit boek is een AANrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten