Er is geen specifieke reden; ik ga gewoon koekjes bakken. Of koé- ken, liever, want ik kies een recept voor jodenkoeken uit Koekje. Gekke naam en gekke koek. Vroeger aten we thuis jodenkoeken uit de bekende paarse verpakking, waarin de heerlijke koeken liggen opgestapeld (Enkhuizer Jodenkoeken). Concurrent Davelaar bakt de koeken schijnbaar al sinds 1883 (historie) en verkoopt ze in een nostalgisch blik. Over de oorsprong en de naam van het gebak wordt nog altijd gespeculeerd, maar íets met een Joodse bakker...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7kJPIllnnjZAR1LeeTuHrRzJ8DBTVkzugrWJ8EmhOfnLE5tFELDclt1ozWcUEf0hqxtunP80JI2F7rMuFjLlFADLYPHsdrT2nBKz3TpIAELX9oLAmrOM4Gsg15kLE2MHi1OeoJCadr38/s320/Recept+jodenkoeken.jpg)
De toevoeging van kaneel (en een scheutje melk) aan het deeg heeft me verbaasd, want eigenlijk proef je niet aan de fabrieksjodenkoeken dat dit er in zit. In mijn eigen baksels is het evenmin duidelijk terug te vinden, maar het geeft wél net een beetje meer diepte in smaak. De koeken zijn verder krokant en èrg lekker. En bijna bìjna hetzelfde als die uit de paarse bus.
hoe worden ze gemaakt???
BeantwoordenVerwijderendit is voor een onderzoek!!!
groetjes het onbekenden !!!
doei !!!
lekker! Alleen het recept is moeilijk te lezen. Heb je een andere duidelijke recept?
BeantwoordenVerwijderenIk zou je sterk, zéér sterk aanraden het daadwerkelijke koekboek van Holtkamp et.al. aan te schaffen. Zoek op internet, ga desnoods naar Amsterdam en koop het bij Holtkamp in de winkel. Dit is een moethebben-boek!! (en anders recept opslaan en op eigen computer een beetje knutselen met contrast en dergelijke).
VerwijderenMir geht es genauso wie Anonymous: ich finde KEIN REZEPT für Jodekoeken. Ich klicke auf "REZEPTE" , nach "I" kommt direkt "K"....da kann ich , liebe Anzj, noch soviel lesen: ES IST KEIN REZEPT VORHANDEN!
BeantwoordenVerwijderenQua recept is dit de meest duidelijke scan die ik kon maken. In het boek zelf zijn de lettertjes ook pietepeuterig. Succes!
Verwijderen