Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 september 2009

Bramenazijn, medio aug '09

En met het restant van deze bramen, maakte ik simpel maar lekker zelf: bramenazijn. Weliswaar met behulp van een bestaande azijn- moer, in de vorm van een gekochte fles ongekruide azijn. Je kunt het leven maar vereenvoudigen! Beter in ieder geval dan eerst zelf bramenlikeur stoken en van een deel daarvan dan azijn proberen te maken. Bereidingstijd nu: ca. 2 minuten! Wachten: één maand.

Recept
Vul een gesteriliseerde fles (uitkoken in heet water; of heet wassen in de afwasmachine) met daarin één deel (niet te zure) bramen plus facultatief enkele takjes lievevrouwebedstro af met drie delen ongekruide azijn. Sluit de fles hermetisch af en laat vier weken op een koele, donkere plaats rijpen. Schud de inhoud één keer per dag goed om.
Na de rijpingstijd de azijn zeven (met behulp van een linnen lap) en in een goed afsluitbare schone pot of fles overdoen.

Nou mag azijn eigenlijk alleen azijn heten wanneer het vloeibare gedeelte ten minste 4g azijnzuur per 100ml azijn bevat; anders noemt het edik. Lekker fris voor over een salade in ieder geval en weer eens wat anders dan altijd maar frambozenazijn. Mooi etiket- je erop en je hebt een geinig cadeautje (voor moederdag. Zal ze blij mee zijn; dit jaar gèèn handafdruk in gips...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten