Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 juli 2009

Griekse tijmhoning-yoghurt cake (Samali)

Wat doe je als je na een zonovergoten fietstocht, op de Amster- damsestraatweg (Utrecht) tegenover concurrent Aldi een Grieks specialiteitenwinkeltje ziet zitten? Dat open blijkt te zijn! Zodat je je fiets op slot zet en enthousiast binnenstapt. Alwaar een ouder echtpaar (65+) op deze zonovergoten zondag hard aan het werk is met dozen en een steekwagen. Maar waar je in één oogopslag ziet dat hier niets van je gading gaat zijn! Wat doe je dan, wanneer het Griekse mevrouwtje vriendelijk naar je toekomt om je te helpen? Snel de winkel weer uit? Nee natuurlijk niet; je steunt deze eerlijke middenstanders. En zo kom ik dus thuis met een pot Griekse tijm- honing à €7,95 (500g).

De honing is overigens wél superlekker kruidig! Maar het is niet echt alsof ik honing nodig had, dus moet ik voor het dessert een honingrijk mirakel creëren. En laat ik dan maar meteen dat restje griesmeel opmaken:

Recept Samalicake
Meng een egaal beslag van 0,5l yoghurt, 420g griesmeel, 125g (witte basterd)suiker en 1tl bakpoeder. Giet dit in een beboterde (glazen) bakvorm en bestrooi de bovenkant met amandelstaafjes. Schuif de vorm midden in een voorverwarmde oven (175°C) en laat de taart ca. 45 minuten bakken.
Neem de goudbruine cake uit de oven, maar níet uit de vorm. Ver- warm 2 tot 4dl honing met een bodempje retsina (of ouzo ofzo) tot handwarm. Snijd diepe inkepingen doorheen de gehele cake en giet de vloeibare honing over de cake uit. Laat de Samalicake op een warme plek staan, tot alle honing is opgenomen.

Ik kan trouwens niet geloven dat je met alleen yoghurt en griesmeel (dus géén boter, géén eieren, zelfs geen bloem) zo'n luchtige en lekkere cake kunt bakken. En dan te bedenken dat ik niet eens genoeg griesmeel in huis had en de ontoereikende 300 gram heb aangevuld met bijna 100 gram couscous: geen enkel probleem. Wat een succesrecept is dit! Je hoeft nauwelijks iets te mengen of te kloppen; alleen maar te bakken. Geen vet! En tóch lekker! Alleen, wél nèt zo plakkerig als de rest van deze mooie dag...

1 opmerking:

  1. Ik heb gister deze cake gemaakt (nou ja, alleen de basis, met vanillesuiker en citroenrasp erdoor)en het is inderdaad echt wonderbaarlijk hoe mooi de cake wordt! Een top recept, en makkelijk om mee te varieren.

    Groetjes, Eefje

    BeantwoordenVerwijderen