Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 juli 2009

Bergman's Boterspritsjes

Behalve de uit de kluiten gewas- sen Domtorens (groot in formaat én groots van smaak), maken ze bij banketbakkerij Theo Blom (Zadelstraat 23, Utrecht) sinds eind negentiende eeuw (1888) ook de enige échte Bergman's Botersprits. Pieter Bergman was hier (hier! in Utrecht!) degene die sprits in de Nederlanden introduceerde. Hij ontwikkelde het recept tijdens zijn stage in Düsseldorf en zijn collega's daar noemden het Spritzkuchen alias sprits. Het deeg van tarwebloem, roomboter, suiker en zout wordt namelijk met behulp van een spuitzak met grove mond, in brede zigzagstrepen op de plaat opgespoten. Eenmaal gebakken zijn de brosse koeken knapperig, luchtig en boterig: helemaal goed (met mate)!
Bij Theo Blom is de rest van de vitrine overigens gevuld met werkelijk de prachtigste gebakjes en taartpunten. Wanneer ben ik ookal weer jarig?!

Boterspritsjes (duimpjes) €4,50 (270g ca. 36 stuks) €6,75 (450g); botersprits (staven) €4,50 (kleine doos met 3 spritsstaven) €6,75 (grote doos met 5 staven). Losse duimpjes gaan voor €1,50 per ons over de toonbank.

1 opmerking:

  1. dit zijn echt de beste spritsen van NL heeeerlijk!! groetjes renee (praktijk catharijne)

    BeantwoordenVerwijderen